Co se v roce 1986 stalo?

Událost z 26. dubna 1986 je známá jako nejhorší jaderná havárie v lidských dějinách. Během nevydařeného bezpečnostního testu došlo k výbuchu části čtvrtého reaktoru, masivnímu úniku radiace a požáru, který trval dalších 10 dní. Exploze stála život 31 osob a přes 140 lidí bylo zraněno. To jsou ale statistiky týkající se dění těsně po výbuchu. Vědci odhadují, že na následky radiace zemřelo celkem až 4000 lidí. Usuzuje se, že množství uniklého radioaktivního materiálu bylo 400× větší, než kolik ho vyprodukovala atomová bomba, která dopadla v srpnu roku 1945 na Hirošimu.

Elektrárna fungovala až do roku 2001

Ačkoliv výbuch otřásl celou Evropou, samotná elektrárna poté fungovala dalších 14 let! Pro nedostatek jiných zdrojů energie Ukrajina udržovala elektrárnu v chodu až do roku 2001. V roce 1991 přitom vyhořela také turbínová hala druhého reaktoru a propadla se zde střecha. Přestože samotný reaktor porušený nebyl, byl odstaven na nátlak západoevropských zemí, a to především z politických a psychologických důvodů

I dnes ale zaměstnává kolem 2300 lidí

V současné době zde někteří bývalí zaměstnanci a dělníci pracují dodnes. Jejich náplní práce je zajišťování bezpečného stavu elektrárny. V roce 2016 byl postaven obrovský sarkofág, jenž má chránit před únikem nebezpečného záření dalších 100 let. Výstavba ochranného krytu stála jeden a půl miliardy eur a trvala čtyři roky.

I 5 minut v bývalé elektrárně vás může zabít

V troskách čtvrtého bloku se stále ukrývá pahýl reaktoru roztaveného při tragické explozi. Hmota ze sebe stále chrlí tolik radioaktivních částic, že po pouhých 300 sekundách strávených v její přítomnosti čeká člověka do 48 hodin jistá smrt! I přes různá bezpečnostní opatření mohou dělníci na její likvidaci pracovat pouze 15 dní v měsíci, poté se vyměňují s druhou skupinou.

Fauně i flóře se v zakázaném území daří

Ačkoliv se to může zdát jakkoliv neuvěřitelně, místní fauně se i v tak zasažené přírodě daří dobře. Zásluhu na tom má především prospěšná nepřítomnost člověka. Černobyl se tak stal oázou klidu pro divokou zvěř. Vědci zde zaznamenali větší výskyt medvědů hnědých, vlků, rysů, zubrů evropských, kanců a koní převalského. Zvířata uvnitř vyloučené zóny sice stále vykazují určité účinky záření, složitým podmínkám se dokázala přizpůsobit.

Největší jaderná katastrofa turisty láká čím dál víc

Bývalá jaderná elektrárna láká svou historií na návštěvu desítky tisíc turistů ročně. Ten, kdo se do Černobylu vydá, by měl být ale velmi opatrný. Ačkoliv radiace klesla a návštěva toho místa by vás neměla na životě ohrozit, přesto průvodci důrazně upozorňují na to, aby si lidé nikde nesedali a ničeho se nedotýkali. Turisté tak musejí dodržovat přísná pravidla, a dokonce tu není dovolené ani scházet z chodníku. I přes všechny tyto skutečnosti se Černobyl těší pořád velké oblibě.

Žijí zde i starousedlíci. Jak vypadá jejich život?

Do místa, z něhož bylo po havárii vystěhováno kolem 200 000 obyvatel, se jich několik i navzdory možným rizikům vrátilo. V zakázané zóně žije zhruba 600 lidí. Jedná se převážně o starší usedlíky, pro které byl život mimo domov natolik nesnesitelnou představou, že se i přes možná rizika rozhodli vrátit do rodného kraje. Tito lidé čerpají vodu ze studen, jedí zeleninu vypěstovanou v narušené půdě a někteří tu takto žijí déle než 30 let. V posledních letech se do Černobylu stěhuje i mladší generace. Jedná se o lidi, kteří hledají útočiště před válkou stiženého východu Ukrajiny. Místní si na život nestěžují, dostávají finanční příspěvky od vlády a dvakrát týdně jim vozí autobus základní potraviny z území mimo zóny.

ZDROJE:

https://nasregion.cz/do-cernobylskeho-lesa-se-vraci-zivot

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cernobyl-dnes-raj

https://oenergetice.cz/nazory/cernobyl-35-letech

https://www.stoplusjednicka.cz/novy-zivot-v-cernobylu

https://magazin.aktualne.cz/do-cernobylu-se-vratili-lide