Žirafí ženy

Kayanové jsou tibetsko-barmskou etnickou menšinou v Myanmaru. Místní ženy patří do skupiny Kayan Lahwi, pro kterou je typické, že ženy nosí mosazné cívky na krku. Právě ty vytvářejí dojem žirafího krku.

Žirafí ženy vypadají, jako by měly natažený krk. Způsobují to mosazné prsteny, nošené na krku, které krk zdánlivě protahují. První cívku si ženy na krk dávají již v 5 letech. V průběhu let pak přikládají další, které tlačí klíční kost dolů a stlačují tak hrudní koš.

Žirafí ženy tak nemají prodloužený krk, jak se na první pohled může zdát, nýbrž zdeformované klíční kosti.

Pokud se kayanským ženám mosazná cívka nasadí, málokdy se sundává. K tomu dochází pouze v případě, že je nutné ji vyměnit za novou nebo tlustší cívku. Nasazování cívek na krk je zdlouhavý proces, během kterého se cívka pomalu navíjí kolem krku.

Kov ženy navíjejí ručně, a protože mosaz je houževnatá, může tento proces trvat i několik hodin.

Nošení cívky způsobí, že svaly pod ní postupně atrofují. Jakmile kayanská žena začne tuto tradici držet, málokdy s ní přestane.

Kayanská tradice

Klíční kosti stlačené cívkami často mění barvu a jsou zdeformované, po několika letech nepřetržitého nošení působí "obojek" jako nedílná součást těla. Dlouhý krk je v kayanské kultuře považovaný za součást ženské krásy.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Tradice žirafích krků má ale důvod jinde, než by se mohlo zdát. Mnoho antropologů se domnívá, že skutečným důvodem, proč kayanské ženy tyto cívky začaly nosit, byla ochrana před otroctvím.

Prsteny chránily ženy před otroctvím tím, že je na samém počátky jejich nošení činily méně atraktivními pro ostatní kmeny.

Dalším důvodem, proč kayanské ženy nosí cívky na krku, je pohlavní dimorfismus. Díky cívkám je krk žen daleko štíhlejší než krk mužů. Tím lze lépe odlišit jedno pohlaví od druhého. Posledním důvodem je postava draka, kterou ženy s žirafím krkem údajně připomínají. Drak hraje velmi důležitou roli kayanského folklóru.

Související články

Dnešní Kayanky zastávají shodný názor: Kroužky na krku nosí jako kulturní identitu svého národa spojenou s krásou. Pokud má žena na krku celou sadu mosazných cívek, konečná váha může činit až 10 kg.

Kayanské ženy s žirafím krkem nemohou normálně pít ani spát. Přesto je pro ně tento způsob ženskosti natolik důležitý, že se své tradice nechtějí vzdát.

www.stoplusjednicka.cz, www.youngisthan.in, rarehistoricalphotos.com