Velké překvapení

V observatoři Mount Lemmon v Arizoně astronomové v rámci projektu NASA zkoumají asteroidy a komety, které by mohly ohrozit naši planetu. Dne 15. února 2020 brzy ráno zpozorovali K. Wierzchos a T. Pruyne na nehybném hvězdném nebi malou tečku, která se rychle pohybovala. Ta okamžitě vzbudila zájem světových observatoří i astrologů amatérů, kteří se předháněli, kdo dřív získá co nejvíce údajů. Ze shromážděných dat pak astronomové vypočítali její dráhu. Nejednalo se o vesmírný odpad, tedy úlomky zaniklých družic, jak se někteří zprvu domnívali, ale o malý nový měsíček. A co víc, zjistili, že byl na oběžné dráze Země už víc než rok, nejspíš tři – a nevědělo se o něm!

Miniaturní měsíček

Když se 2020 CD3 na své cestě vesmírem blížil k Zemi, gravitace ho přitáhla na oběžnou dráhu. V tu chvíli se z něho stal měsíc. Astronomka A. Springmannová z Arizonské univerzity tehdy uvedla, že měsíček není pouhým okem ze Země viditelný a je příliš malinký na to, aby zářil na noční obloze „… pravděpodobně by se vešel do ložnice i v San Francisku nebo New Yorku. Nemůže ovlivnit příliv ani odliv moří,“ řekla „...ale je tu, obíhá kolem Země a doprovází nás na naší cestě kolem Slunce.“

Budou nám svítit dva Měsíce?

Astronomové svá další pozorování zaměřili nejen na pohyb tohoto mini měsíčku, ale i jeho složení. Zjistili, že Zemi oběhne tak jednou za čtyři měsíce. Na určení jeho vlastností však bylo zapotřebí výkonnějších dalekohledů. „Vidíme jen to, co nám technologie umožní vidět. A to neznamená, že je to všechno“, řekla A. Mainzerová, astronomka z Arizonské univerzity, která vede tým, který navrhuje novou družici NEO Surveyor, která má objevovat a pozorovat objekty poblíž Země. Nejnovější pozorování naznačila, že se 2020 CD3 vzdaluje od Země. Jeho zář je slabší a slabší a z observatoří už není vidět.

A vrátí se nám?

Dle předpokladů astronomů nás 2020 CD3 opustí (nebo už opustil) a s největší pravděpodobností se vrátí na oběžnou dráhu Slunce. Nejspíš si jako malý zvědavý kluk přiletěl na chvilku vyzkoušet jízdu na „zemské dráze“, stejně jako jeho bráška měsíček 2006 RH120, kterého dalekohledy objevily v roce 2006. Po roce hry na náš druhý měsíc však také oběžnou dráhu Země opustil a vydal se do vesmíru, kde si třeba užívá jiné atrakce, než se k nám, jak se očekává, v srpnu 2028 vrátí. Osud našeho druhého a druhého – tedy nového měsíčku 2020 CD3 není v tuto chvíli známý. Již příští rok bude uveden do provozu největší dalekohled na světě Vera C. Rubin Observatory, který bude pořizovat snímky celé oblohy a dokáže najít i malé objekty. A snad lze doufat, že zachytí naše dva toulavé měsíčky někde na své vesmírné pouti a pošle od nich zprávu.

Zdroje: interestingengineering.com, www.theatlantic.com, www.nytimes.com