Týdenní pobyt v srdci Salcburska necelých 600 kilometrů od Prahy má jednu velkou výhodu. Dá se skvěle rozplánovat. V okolí Zell am See je totiž mnoho míst, kam se můžete vydat na celodenní výlet.

Den u vody

V samotném městě rozprostřeném na západním břehu obrovského jezera lze během letních měsíců strávit den u vody. K dispozici jsou motorové lodičky, s jejichž pomocí můžete brázdit hladinu jezera. Milovníci vody jistě využijí také nabídku vodních sportů, noční živlové bohatou síť barů, klubů a diskoték. Zástupce všech generací zaujme i vodní fontána s hudebním doprovodem stejně jako různé speciální kulturní akce.

V první řadě je ale Zell am See základním táborem výletníků a opravdových turistů. Pěšky, na kole, autem či autobusem se dostanete do okolních míst, která ukážou pravá kouzla kraje.

Dominantou Salcburska je bezmála čtyřtisícová hora Grossglockner, již už se pokoušelo na kole i bez něj pokořit mnoho šílenců. Ve většině případů ovšem postačilo vystoupat na Edelweissspitze v nadmořské výšce 2571 metrů a tedy na nejvýše položený úsek grossglocknerské alpské silnice.

Působivou variantou výletu pro další den jsou Krimmelské vodopády, padající z několika pater. Totéž lze směle říci o vyhlídce na Schmittenhöhe, ve výšce 1900 m n.m., kam se dostanete lanovkou a po pořízení série snímků miniaturního údolí kolem jezera můžete vyrazit pěšky zpátky dolů k základně v Zellu.

Autobus ve výtahu

Kdyby měl někdo málo vody, může se jet kouknout na vysokohorskou přehradní hrázi. Vyveze vás tam autobus a nebude to cesta lecjaká. Ten i s posádkou chvíli veze jakýsi výtah či lanovka, takže kdo nemá rád výšky, ať si raději najde jiný druh výletu. Samostatnou kapitolou je blízké městečko Kaprun. Ano, to vyhlášené lyžařské středisko. Od jara do podzimu umí ukázat romantickou tvář i díky hradu a celkové atmosféře v centru.