Výbuch sopky Vesuv pohřbil před téměř dvěma tisíci lety antické Pompeje. Zkáza, při které mrak popela a plynu pohltil celé římské město a udusil obyvatele, trvala okolo 15 minut! Nikdo v Pompejích tak neměl šanci přežít. Tato katastrofa zaměstnává odborníky z celého světa dodnes!

S nejnovějším zjištěním přichází studie expertů z Ústavu geoenvironmentálních věd Univerzity v Bari, italského Národního ústavu geofyziky a vulkanologie a Britského geologického průzkumu. Mnohem více přibližuje hrůznou událost, která tamní obyvatele postihla. Doposud totiž nikdo nedokázal uvést, za jak dlouho láva Pompeje pokryla.

Celé se to odehrálo extrémně rychle

Počítačová simulace ničivé erupce názorně ukázala, jak z kráteru sopky postupoval do údolí pyroklastický proud, tedy žhavé mračno popela a sopečných plynů s částicemi magmatu. Pompeje zasáhl už několik minut poté, co se po svahu Vesuvu začal sesouvat! Řítil se jako lavina a bral vše, co mu stálo v cestě. Tamní krajinu změnil k nepoznání. Poškodil domy, sochy i pobřeží.

Někteří odešli. Ti, co to nestihli, zemřeli

Někteří lidé pochopili, že je něco v nepořádku a město opustili. Objevily se některé varovné signály jako časté otřesy v posledních dnech a vyschlé studny. Ovšem ti, kteří před tím přivírali oči, neměli vůbec žádnou šanci zdivočelé sopce v poslední chvíli uniknout. „Obyvatelé si před výbuchem sopky nedokázali představit, co se děje. Pompejci žili se zemětřesením, ale ne s erupcemi, takže byli zaskočeni a smeteni žhavým oblakem popela,“ řekl Roberto Isaia, hlavní autor studie, deníku Guardian.

Smrt z tepelného šoku a udušení

Již předchozí výzkumy odhalily, že obyvatelé Pompejí zemřeli v důsledku tepelného šoku v domech nebo na ulicích, ale až nový počítačový model přinesl hrůzné zjištění, že žhavé mračno s teplotou okolo 100 °C pravděpodobně pohltilo město v rozmezí mezi 10 až 20 minutami. „Smrtící mrak měl teplotu přes 100 stupňů a byl složen z oxidu uhličitého, chloridů, částic žhavého popela a vulkanického skla," prozradil Isaia a dodal: „Je pravděpodobné, že desítky lidí zemřely kvůli sopečné škváře, která dopadla na Pompeje po erupci, ale většina zemřela na zadušení."

Zdroje: nedd.tiscali.cz, tn.nova.cz, www.denik.cz