Co dělat na nejzápadnějším cípu Francie kromě putování po stopách bohaté historie? Místo s označením Saint Mathieu by mělo být jistotou. Vyhlášený je zdejší maják i klášter. Zajímavé jsou ale i blízké vesničky situované buď přímo, nebo úplně na pobřeží. Le Conquet, Ploumoguer, Plouarzel a Lampaul Plourazel jsou jejich jména pro lepší hledání.

VENKOV LEPŠÍ MĚSTA

Právě tato místa jsou mnohem více navštěvovaná než například Brest coby nejznámější město celé Bretaně s nezanedbatelnými památkami. Pokud se ptáte proč, pak odpověď je překvapivě hodně jednoduchá. Stačí si představit romantiku v podobě procházek po stezkách vedoucích kolem bílých pláží přes útesy a skály nebo blankytný oceán a všudypřítomný vítr, který dodává výletu něco navíc.

A pak jsou zde místní rybáři plující za každodenní rutinou na malých loďkách lovící každodenní potravu a chytající chaluhy. To by potom bylo, abyste nenavštívili některou z mnoha typických restaurací a neochutnali stoprocentně čerstvé dary moře.

Pro aktivnější turisty je Bretaň také zaslíbená. Golfová hřiště jsou hodně kvalitní, stejně jako stezky pro cyklisty i běžce. Aktivní rybaření a potápění nebo i surfování je samozřejmostí, která dokáže zpestřit dovolenou. Jen je nutné mít stále na paměti nástrahy počasí, to je na poloostrově podobné tomu na horách – tedy absolutně nevyzpytatelné.

ŽRALOCI V AKVÁRIU

Pokud štěstí není a počasí nedovolí venkovní radovánky a toulky, i tak je na západě Francie co dělat. Přímo v Brestu je Océanopolis neboli obrovské akvárium, v němž nechybějí žraloci ani jiní mořští tvorové, které doma jen tak neuvidíte.

Problémem pro řadu krajanů mohou být snad jen francouzské ceny. Jak dobře víme, země galského kohouta nepatří k nejlevnějším. I tak se ale dá ušetřit. Třeba na ubytování v některém z mnoha kempů namísto hotelu či penzionu. Všude jich je dostatek a i podzim je jim stále zaslíbený. A navíc varianta je to přírodnější, což k Bretani tak nějak sedí...

ZRÁDNÉ POČASÍ

Říkáte si, že Bretaň je rájem dovolenkářů, kteří se rádi povalují na břehu oceánu? Pak se hodně mýlíte! „Vystrčená" poloha v rámci starého kontinentu není místem, kde by se lámaly teplotní rekordy. Naopak, zatímco v Čechách zuřila tropická vedra a teploty byly vysoko nad třiceti stupni Celsia, v Bretani naměřili dvaadvacet a také hovořili o maximech. Takže dovolená ano, ale s vykřičníkem. Nebo s otazníkem?

VÝLETY LODÍ

Jsou tak oblíbené a k Bretani prostě patří. Výlety na lodích jsou jednou z tradic této destinace a lze při nich spatřit doslova divy. Jedním z nich může být i přílivový ostrov Mont-Saint-Michel (foto níže). Jak už popis napovídá, jde o přírodní úkaz. Rozdíl výšky hladiny při přílivu a odlivu je cca 15 metrů, takže buď je obklopen tekutými písky, nebo plave v moři. Historicky významný je i zdejší klášter, ne nadarmo jde o místo ze Seznamu světového dědictví UNESCO.