S oblibou se říká, že všechno má své plusy, ale i minusy. A pak je tu asi devět tisíc kilometrů vzdálený Yucatán, který turistům z celého světa nabízí snad všechny myslitelné dovolenkové radovánky. O negativech v souvislosti s ním prostě hovořit nejde.

Turisticky nejrozvinutější část Mexika totiž uspokojí cestovatele různých zaměření od dobrodruhů s baťůžkem, co se vydají vstříc džungli, po povaleče, kteří se naopak zmůžou maximálně na objednávku míchaného nápoje z nabídky all inclusive baru.

Abychom vám prosluněný poolostrov lépe příblížili, rozdělili jsme jeho návštěvu do čtyř příběhů. Těžko vybírat, který je ten nejatraktivnější.

PO STOPÁCH MAYŮ V PRALESE

Yucatán není jen o válení se na pláži. Více než tisíciletá historie mayské civilizace zanechala v deštném pralese ve vnitrozemí několik vzpomínek. Zdaleka nejslavnější jsou ruiny města Chichén Itzá a především jeho pyramida El Castillo, která sloužila jako jeden obrovský kalendář. Při výkladu skutečných Mayů se například dozvíte, že slavný konec světa v roce 2012 byl jen konec jednoho cyklu, vše ostatní byla pohádka... V džungli se také schovává bývalé mayské město Uxmal či polorozpadlá pyramida v Cobá. Tyto skvosty jsou ale od sebe dost vzdálené a kdo je chce vidět, musí se připravit na hodiny strávené na cestách. Odměnou budiž koupání v cenote (zatopené krasové jeskyně s propadlým stropem). Tato jedinečná jezírka se nacházejí všude ve vnitrozemí a stanou se dalším zážitkem s velkým Z.

LUXUSNÍ CANCÚN

Asi osmisettisícové město Cancún představuje jakési mexické Miami. Jinými slovy nejluxusnější plážové letovisko, které se dokonce chlubí největším počtem hotelových pokojů v Mexiku. Dovolenou tu v minulosti trávily třeba herečky Jessica Alba, Kate Hudsonová, zpěvačka Avril Lavigne, tenistka Maria Sharapovová a ve výčtu hvězd bychom mohli dlouze pokračovat. Ostatně Američanů sem míří tolik, že už místní vtipkují: Jediný rozdíl mezi Cancúnem a Miami je, že v Cancúnu se mluví anglicky (Miami je totiž zase plné přistěhovalců z Mexika). Nejluxusnější oblastí je Zona Hotelera, jakási úzká čárka vybíhající do moře, kde majestátně stojí jeden okázalý hotelový komplex vedle druhého. Službami all inclusive v kombinaci s dokonalou pláží nepohrdne kdejaký pracháč.

RÁJ NA ZEMI TULUN

Představte si typický tropický ráj: písek tak bílý, že jeho zrníčka snad někdo čistil bělidlem, kokosové palmy zahnuté směrem k východu a moře líně olizující pobřeží. Tak přesně takový je Tulum. Výrazně menší letovisko leží asi sto kilometrů jižně od Cancúnu a nabízí svým návštěvníkům klid a skutečnou pohodu. V chráněném národním parku stojí přímo na pobřeží jen pár ubytovacích zařízení většinou situovaných jako chatky. Když tady necháte mobil vypnutý, úplně zapomenete, že existuje moderní civilizace. A tento dojem ještě podpoří nedaleké ruiny mayského města Tulum, jediného na světě, které stojí přímo na skále nad pobřežím.

DIVOKÁ PLAY DEL CARMEN

Asi šedesát kilometrů jižně pod Cancúnem se na pobřeží rozkládá další turistickým rojem tepoucí město. A že je Carmen pořádně divoká... Přes den koupání, v noci tančení a nekonečné popíjení tequily a další místní speciality mezcalu (alkohol s červem v lahvi) ve velkém. Takové je zdejší motto. Na každém rohu tu turisty lákají bary se živou muzikou, tanečnicemi na stolech nebo kabaretními i divadelními vystoupeními jako ve vyhlášeném klubu CoCo Bongo. Turisté v Playa del Carmen opravdu nemají prostor pro nudu.