Pohled do minulosti

Neuvěřitelné vedro komplikovalo lidem žijícím ve starověké Persii život, a to zejména v souvislosti s uchováváním potravin a nápojů. Našli na to ale geniální klíč. Vytvořili speciální stavby, které způsobily revoluci ve výrobě a skladování ledu, a to i v těch nejsušších oblastech. Tyto stavby pocházející již z roku 400 př. n. l. byly zázrakem inženýrství a nabízely tehdejší obyvatelům velkou úlevu od neúprosného horka.

Zdroj: Youtube

Design a funkčnost

Design yakhchālů byl stejně praktický jako vizuálně působivý. Na stavby, které byly obvykle postaveny nad zemí, byly využity silné izolační materiály, jako jsou hlína, písek, bílky, vápno, kozí srst a popel. Tyto materiály dosahovaly tloušťky až 2 metry, což jim umožňovalo udržovat velmi nízkou a stálou teplotu. Díky tomu v nich bylo možné uchovávat led, který sloužil zejména k chlazení potravin, které by jinak rychle podlehly zkáze.

Jak ledové jámy fungovaly

Jak staří Peršané vytvářeli a udržovali led v tak drsném podnebí? Během zimy byla do stavby přiváděna voda pomocí akvaduktu a nechávala se zmrazit. Silná izolace a podzemní umístění skladovací komory zabránily tání ledu. Ledové jámy také zahrnovaly systém větracích věží, které zajišťovaly proudění vzduchu a udržovaly konstantně nízkou teplotu i během pálivých letních dnů v poušti.

Dnešní návštěva yakhchāl

Zatímco mnoho yakhchālů podlehlo zubu času, některé stavby stále působí jako poutavé připomínky perské minulosti. Jedním z takových pozoruhodných příkladů je historický yakhchāl nacházející se ve městě Yazd v Íránu. Dnes je z tohoto yakhchālu muzeum, které návštěvníkům nabízí jedinečný pohled do starověkého umění konzervace ledu. Při prohlídce muzea se dozvíte o historii, stavbě a kulturním významu yakhchālů.

Starověké dědictví

Yakhchāly jsou důkazem vynalézavosti a inovace obyvatel starověké Persie. Fungovaly nejen coby prostředek k ochlazení a uchování předmětů podléhajících zkáze, ale také představovaly harmonii mezi lidskou kreativitou a přírodním prostředím. I v dnešní době je třeba smeknout před vynalézavostí našich předků a jejich schopností překonávat výzvy.

Zdroje: www.historyen.com, owlcation.com, www.atlasobscura.com