Divoký Wyoming

Wyoming byl do konce 19. století prostě Divoký západ. Zákon měli v rukou mstitelé, o osudu zločince rozhodl šerif, hledané za odměnu stíhali lovci odměn. Proč je soudit a někde věznit, pověsili je na strom a bylo to. V roce 1901 byla na území státu postavena věznice, holé zdi bez elektřiny, bez vody. Velel tam vychytralý podnikatel O. Gramm. K zimě a tmě naložil vězňům ještě hlad a vykořisťování. Bez odměny o hrstce fazolí museli pracovat v jeho továrně na košťata. Podmínky ve věznici se změnily o deset let později. Na jeho místo nastoupil šerif F. Alston, který věřil, že cestou k nápravě vězňů je vzdělávání, ale i nějaká činnost.

Hvězdní zločinci

Soucitný Alston, dovolil vězňům vyjít po mnoha letech na denní světlo a na dvoře věznice hrát baseball, který sám miloval. Všiml si, že někteří z nich mají skutečně talent. Požádal guvernéra J. M. Careye o povolení sestavit tým. A tak se zrodil Alstonův All Stars, jehož hvězdami byli zločinci, kteří v celách smrti čekali na popravu. Kapitánem týmu se stal farmář G. Saban, který zastřelil nevítané návštěvníky na svém pozemku. Nejlepší hráč J. Seng byl za mřížemi za vraždu manžela své milenky. Polař zavraždil svého šéfa, nadhazovač svého otce nožíkem na dopisy. Jiné čekala smrt za loupežná přepadení nebo znásilnění.

Zdroj: Youtube

Po roce pohasíná slavný tým i životy hráčů

V modrých dresech s bílým W. S. P. nastoupili k prvnímu zápasu. Jejich motivace byla prostá. Pokud vyhrajete, odloží se den vaší popravy. A tak hráli jako o život, nejen obrazně, ale skutečně. O svůj život. Juniorský tým amatérskýh hráčů rozdrtili 11:1. Baseball je v Americe velmi populární, profesionálních týmu tehdy v oblasti nebylo mnoho, o zápasy byl velký zájem. Životy hráčů – vězňů upoutaly i zájem novinářů. Odsouzenci hráli velmi dobře, možná je hra samotná naplňovala, ale hlavně věděli, že dokud budou hrát, budou žít. Sepisovaly se prý petice na zmírnění trestu na doživotí pro skvělého hráče Segana. V kraji plném hazardních hráčů se však na zápasy začínaly uzavírat nelegální sázky. Začalo se šuškat a šířit, že i sám guvernér je do nich zapletený. Carey tedy začal hazard potírat a nakonec ve státě hazardní hry zakázal. Hráčská kariéra wyomingského All Stars, který se dostal i do amatérského šampionátu a v době od března 1911 do května 1912 vyhrál třicet devět zápasů ze čtyřiceti pěti, skončila. J. Seng si vyhrál rok života, nejspíš si ho i užil. Stejně jako ostatní však byl popraven. Vstříc své smrti prý kráčel statečně a odhodlaně. Vězni se opět začali vzdělávat a Alston za své úsilí je napravovat dostal zlaté kapesní hodinky.

Zdroje: www.independent.co.uk, historycollection.com, mycountry955.com