Hrdinky ze zažloutlých stránek knih

Amazonky si před mnoha staletími, v dobách starověkého Řecka, žily ve svém amazonském království. Slavný silák Herkules se nesmířil s tím, že si nedokázal tyto statečné ženy podrobit. Vypraví se tedy k amazonským břehům se svými udatnými válečníky, kde se utká s jejich královnou Hippolytou. Ta však má kouzelný opasek, dar od bohyně Afrodity, takže je nesmrtelná, nelze ji porazit. Herkules prohrává, ale lstí a úskokem její opasek získá. Amazonky jsou přemoženy. Po letech útlaku požádají o pomoc rozzlobenou Afroditu, která jim zazlívá, že se nechaly obelstít člověkem. Přesto souhlasí, ale chce, aby opustily svět lidí. Amazonky se osvobodí, zmocní se lodí svých utlačitelů a po dlouhé plavbě najdou svůj nový domov – Rajský ostrov, kde žijí svůj věčný život v hojnosti a poklidu. Jedna z nich se však opět zaplete s lidmi.

Nesmrtelná Amazonka se stává smrtelnicí

Mezi Amazonkami je mnoho slavných jmen, ke kterým se váží příběhy. Nejmladší a nejmocnější z nich je polobohyně s modrou krví, princezna Diana z Themysciry. Dle řecké báje ji stvořila z hlíny Hippolyta. Bohové ji obdařili sílou, moudrostí, odvahou, ale i krásou. Její odvážné srdce bylo plné lásky. A co víc, měla mimořádné schopnosti: uměla létat a byla velmi rychlá. Diana se vzdala své nesmrtelnosti, opustila svůj bezpečný domov a vydala se bojovat proti zlu do světa lidí.

Mytická Amazonka opět nesmrtelná

Kolem čtyřicátých let minulého století byli oblíbenými postavami časopisu All Star Comics amerického vydavatelství DC Comics muži výjimečných schopností: Green Latern, Superman, Kapitán Amerika nebo Batman. Možná z hlediska své profese, možná jen na popud své manželky Elizabeth Holloway, se známý americký psycholog W. M. Martson, autorským jménem Ch. Moulton, rozhodl vytvořit jejich protějšek. Doufal, že stvoří postavu, kterou si děti pro její povahu a činy oblíbí – krásnou, silnou superhrdinku, která vítězí láskou. Tak příběh krásné Diany překlenul tisíciletí a jako Wonder Women se znovu zrodila v roce 1941, aby dál chránila dobro na stránkách komiksů, kde se stala nejoblíbenější ženskou hrdinkou všeho dob.

Zdroj: Youtube

Zdroje: wonder-woman.fandom.com, ew.com, www.smithsonianmag.com, www.youtube.com