Ve spárech draka

Wat Samphran je jedinečným místem ležícím v Amphoe Sam Phran v provincii Nakhon Pathom. Tajemný chrám nedaleko Bangkoku je směsicí thajských a čínských konstrukčních prvků. Nabízí vizuální potěšení i zajímavý architektonický zážitek všem, kdo ho navštíví.

Přesto je toto místo záhadou nejasného původu. Rok postavení chrámu není známý. K oficiální registraci došlo až v roce 1985. Legenda praví, že zakladatele chrámu inspirovala k jeho postavení sedmidenní meditace v kombinaci s půstem.

Stavba Dračího chrámu trvala přibližně 5 let. Měl sloužit jako místo studia a hlavně meditace místních mnichů. K jeho dokončení však nikdy nedošlo.

Součástí Wat Samphran je růžová chrámová věž, která má 17 pater a sahá do výšky úctyhodných 80 metrů. Má údajně představovat Buddhu v době jeho smrti. Chloubou chrámu je obří zelený drak, který se vine od přízemí až na střechu.

Legenda praví, že ze střech drak hledí do dálky a střeží pláně pod sebou. Ačkoliv je drak nejvýraznějším motivem celého chrámu Wat Samphran, důvod jeho "existence" je dosud neznámý.

Chrám plný tajemství

Tělo draka je duté a přístupné všem, kdo do chrámu zavítají. Uvnitř je tunel, kterým je možné do prostoru draka vystoupat. Součástí je také pět dračích drápů, které mají symbolizovat pět morálních přikázání buddhismu.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ten, kdo se rozhodne tunelem draka projít, dojde na vrchol. Tam na něj čeká socha "štěstí", představující dar mnichovi, který chrám založil. Socha má být připomínkou vděčnosti a soucitu.

Součástí chrámu je také areál plný soch zvířat, jakými jsou mohutný slon, bílý králík, hejno delfínů a několik tygrů, ale i loď, která zde působí dojmem, jako by tu vůbec stát neměla.

Ačkoliv je chrám místem, které je známé, málokdy se stane, že by zde byla přemíra turistů. Jde o klidné místo bez lidí a většina návštěvníků, kteří sem zajdou, jsou Thajci.

Související články

Přesto by místo ocenilo větší zájem turismu, díky kterému by následně mohlo chrám lépe udržovat a předávat budoucím generacím. Chrám Wat Samphran je místem s hlubokou buddhistickou tradicí, které si své místo na "slunci" jistě zaslouží.

www.mybestplace.com, www.atlasobscura.com, gotothailand.com