Jasně modré oči mívají jen novorozenci a většinou jim příliš dlouhou nevydrží. Jejich skutečné zbarvení se ukáže kolem půl roku věku, měnit se ale může až do tří let. Jenže na indonéském ostrově Buton s téměř půl milionem obyvatel se touto raritou může díky vzácné nemoci pyšnit rovnou celý kmen.

Zajímavý kontrast a unikátní vzhled

Ačkoliv jsou stejně jako v ostatních zemích jihovýchodní Asie i na tomto ostrově standardem tmavé vlasy a hnědé nebo tmavě zelené oči, domorodý kmen Buton, který již desetiletí žije na stejnojmenném ostrově, tvoří z tohohle pravidla výjimku. Obyvatelé mají pronikavý pohled téměř elektricky zbarvených očí, což ve spojení s temně opálenou pletí pořádně kontrastuje.

Lidé s tímto syndromem mohou rychle přibývat na váze nebo mít srostlé obočí

Za vším stojí geneticky daný jev způsobený nesprávným vývojem tzv. nervového hřebenu Waardenburgův syndrom. Ovlivňuje zejména pigmentaci, takže kromě nepřirozeně zbarvených očí je u domorodců možné pozorovat i nevzhledné skvrny na kůži a změny v zabarvení vlasů. To ale není zdaleka vše, co vzácný syndrom způsobuje. Lidé, jež Waardenburgův syndrom postihuje, mohou mít například srostlé obočí, oči daleko od sebe, přibývat na váze nebo trpět poruchami růstu.

Onemocnění, na které neexistuje žádný lék

Waardenburgův syndrom je způsoben vrozenou genetickou mutací, jíž jedinec zdědí od jednoho z rodičů. Zatímco u některých osob se syndrom projevuje již po narození, jiní lidé se mohou se známkami syndromu setkat až v pozdějším věku. Lék na Waardenburgův syndrom bohužel neexistuje. Navíc některé příznaky ani léčbu nevyžadují, neboť se jedná spíše o kosmetické odchylky. Odhaduje se, že tento syndrom postihuje jednoho člověka za 42 000.

Fotograf, díky němuž se o tomto neobvyklém jevu dozvěděl celý svět

Zajímavé je, že zhoršenou pigmentací může být postiženo jen jedno oko. Nedávno zdokumentoval vývoj této nemoci u kmene Buton například Korchnoi Pasaribu, geolog a fotograf, který sám pochází z indonéského ostrova Jáva. Tomuto muži se podařilo zachytit na úchvatných snímcích okouzlující oči svých krajanů.

Zdroje:

https://zdravi.euro.cz/leky/waardenburguv-syndrom-priznaky-typy-lecba

https://www.svetcestovatele.cz/nadpozemsky-modre-oci-v-indonesii

https://www.muzivcesku.cz/pohledte-do-hypnotickych-oci-indoneskeho-kmene