Architekti svůj projekt představili v Tokiu tohoto roku a kladou si za cíl vyřešit problémy metropolí na celém světě. Všímají si, jak se s vývojem nových technologií mění městská typologie a navrhují, jak by vše mohlo lépe fungovat.

Komerční prostory budou více otevřené zákazníkům, kanceláře budou rozmanitější, bydlení bude více komunálnější, zábava více virtuální, wellness bude ještě více populární a zeleň a zásobování více začleněné do městské struktury. Jak tedy tyto trendy budoucnosti ovlivní architekturu?

Noiz Architect rozdělili budovu do 5 vícepodlažních strukturních rámců představujících odlišné okresy. Prostory mezi okresy jsou vyplněny uzavřenými zelenými zónami, které umožňují pěstovat potraviny bez ohledu na klimatické podmínky.

Budova je uzpůsobena pro spolupráci digitálních a fyzických činitelů. Dokonce vyvinuli digitální dvojče budovy platformu Common Ground, která sleduje, co se s budovou děje v reálném čase. Součástí budovy budou také tzv. digitální agenti a například výtahové šachty pro drony. Jejich úkolem bude zajišťovat vertikální komunikaci v rámci celé budovy.

V jedné budově tedy bude vše od hotelu, lázní, po bydlení, parky, komunitní centra, obchody a kanceláře. Autoři dávají důraz, že vše potřebné, co lidem žijícím v městě zjednodušuje život, bude v jedné výškové budově protkané zelení. Do práce a obchodu se bude cestovat výtahem, ne autem. Vzhled budovy navrhli tak, aby využívala přírodní zákony jako je gravitace, vítr nebo dopad slunce a stínu. Inspirovali se však i ve své historii – tvar má připomínat tradiční japonskou pagodu.

(Zdroj: www.designboom.com/architecture/noiz-architects-shibuya-hyper-cast-2-tokyo-06-28-2020/#)