Asi bychom náhlý výpadek internetu přežili, vždyť většina civilizace se obešla bez internetu do 90. let minulého století. V České republice jsme se oficiálně připojili v roce 1992. Jenže dnes už jsme tak společensky, finančně i průmyslově propojení, že náhlý návrat do 80. let by podle odborníků svět zasáhl silou srovnatelnou s přírodní katastrofou.

Budíček, vstáváme!

Ihned po probuzení by vás čekalo překvapení v podobě nulových upozornění. Říkali byste si, je to skutečně možné, že mi za celou noc nikdo nenapsal? Nikomu se nelíbí má nová fotka na Instagramu? Náhle se nedostanete ke svým emailům ani zprávám na WhatsAppu. Všechny online platformy budou k ničemu. A tak nezbývá než jediné, napsat SMS nebo zavolat. Ale půjde to, když se takto rozhodneme všichni najednou? Telefonní operátoři tento nápor nemusejí ustát a může docházet k lokálním výpadkům GSM sítě.

Výpadek internetu by zkomplikoval i dopravu

A to je teprve začátek. Představte si trafiky, které praskají ve švech, neboť každý potřebuje denní dávku informací a nejčerstvějších zpráv. Zmatky by byly také během cesty do práce v prostředcích hromadné dopravy, na silnicích i na nádražích. Vlaky by kvůli elektronickým jízdenkám nabraly nemalá zpoždění a ani taxík by vás nezachránil. Společnosti jako Uber nebo Liftago by nemohly fungovat, a tak by klasické dispečinky čelily velkému náporu. Ale ani auto není žádná výhra. Představte si silnice zaplněné svátečními řidiči, kteří nejsou bez navigace schopni trefit ani do nejbližšího obchodu. Další rozčarování by přišlo v práci. Málokterá profese dnes funguje zcela bez připojení k internetu. Manažeři jsou závislí na svých online kalendářích, malí živnostníci zase na internetových inzerátech nebo e-shopech. Absence internetu zpomalí či přeruší výrobní a logistické procesy a pozastaví práci mnoha lidí.

Bezhotovostně nezaplatíte

Na bankovní převody rovnou zapomeňte! Zamrznou všechny bezhotovostní transakce, a tak pokud jste si zrovna včera nevybrali potřebnou hotovost, nic si nekoupíte. Doma zapomeňte také na zábavu. PlayStation i Netflix vám jsou rázem k ničemu. Problém můžete mít také s vytápěním domů. Jednou z mála jistot zůstává televizní a rozhlasové vysílání.

A psychologické dopady? Jednou z funkcí internetu je od jeho vzniku propojovat lidí. Časem tedy může přijít pocit odloučení či frustrace a obav z toho, že nemáte lidi a věci na dosah. „Myslím, že je snazší vzdát se heroinu," řekla Lisa Welterová z New Yorku, která se vloni na měsíc odstřihla od sociálních aspektů internetu - účty ovšem pořád platila online - a připadala si, "jako by žila v jeskyni". "Byl by to pocit ztráty: Co budu dělat se svým časem?" uvedla psycholožka Kimberly Youngová, která řídí Středisko pro internetové závislosti a odvykání. Třeba by vám ale takový online detox mohl pomoci uvědomit si, co je pro vás v životě skutečně důležité.

ZDROJE:

https://www.energyglobe.cz/temata-a-novinky

https://www.lidovky.cz/byznys/co-by-se-stalo

https://forbes.cz/peklo-nebo-raj-co-by-se-stalo