V osudný den se v třebíčské nemocnici narodily čtyři dívky a jeden chlapec, mezi nimi i Nikola Čermáková a Veronika Trojanová. Právě tato dvě děvčátka byla během prvních dní jejich života neúmyslně zaměněna, a žila tak téměř rok v cizí rodině. Nic netušící rodiče, kteří si odvezli z nemocnice jiné miminko, než měli, mu dali samozřejmě takovou lásku, jako by bylo jejich vlastní.

Znepokojivé znamení, které mohlo záměnu zarazit

O několik měsíců později však začal tatínek Nikolky pochybovat nad tím, zda je skutečně jeho. A tak si začal přemítat celý pobyt jeho partnerky a čerstvě narozené dcerky v nemocnici minutu po minutě. Přišel na docela podezřelou věc, jíž ale vzhledem k velké radosti z miminka nevěnoval v tu chvíli dostatečnou pozornost. Nemocnice hned po porodu sdělila partnerům míry a váhu dítěte, přičemž další den uvedla údaje úplně jiné.

„V úzkém rodinném kruhu jsme řešili, že mi Nikolka není podobná. Stále jsem měl navíc v hlavě tu věc s podivnou změnou údajů v nemocnici. Rozhodl jsem se jednou provždy zbavit pochybnosti a zaplatil jsem si anonymní test otcovství," vysvětlil své pohnutky Libor Broža. Podle některých výpovědí měl tatánek vyměněné holčičky dokonce čelit narážkám svých přátel na to, že ho žena podvedla a dcerku má s někým jiným. Ten však tvrzení, že by se nechal naočkovat lidmi v hospodě, zásadně odmítá. „Přes týden jezdím s kamionem a s místními do kontaktu moc nepřijdu," prozradil. Jeho partnerka o jeho kroku nevěděla. Partner jí řekl až o výsledcích testu.

Výměna proběhla pod dozorem psychologů

„Samozřejmě to byl obrovský šok a zároveň zkouška důvěry," prozradila Liborova přítelkyně Jaroslava, která si také nechala nakonec udělat v září 2007 testy. Ty potvrdily to, čeho se Jaroslava Trojanová obávala, ani ona nebyla biologickou matkou „své“ dcery. Nikolka nebyla jejich, a s partnerem tak vychovávali necelý rok cizí dítě. Začali tedy ihned v porodnici pátrat po ztraceném děvčátku, a nakonec se jim podařilo dohledat pár, jenž měl jejich holčičku u sebe. Jmenovali se Čermákovi a o ničem neměli sebemenší tušení. Zpráva, že milovaná Veronika není jejich, je samozřejmě hluboce zasáhla. Na první schůzce se ale obě rodiny domluvily, že si holčičky vymění, na což došlo pod dozorem psychologů.

Rodiny se vídají a dívky spolu kamarádí

V roce 2008 rodiče změnili dívkám jména. Ačkoliv je chtěli původně pouze prohodit, nakonec přišli s velmi elegantním řešením. Jedna se jmenuje Nikola Veronika Brožová, druhá je Veronika Nikola Čermáková. Rodiny se navzájem vídají a dcery se spolu kamarádí. „Na prázdniny si Nikolku bereme třeba na týden k nám, pak Verča jede zase k nim," vysvětlovala pět let od záměny Jaroslava Trojanová a dodala: „Holky se vidí o Vánocích i o narozeninách. I když po letech už ze mě ta tíseň trošku vyvanula, těžké je to dodnes. Když od nás Nikolka odjíždí, tak je smutná, a Verče se od nich taky nechce. Pořád je to trošku divný."

Libor Broža a Jaroslava Trojanová si nakonec pořídili ještě chlapečka Daniela a Čermákovi dceru Terezu. „Danečka jsem pro jistotu rodila v Ivančicích," prozradila Jaroslava. „Tam to bylo úplně jiné, daleko lepší přístup personálu. Ale když se mě ptali, jestli se chci vyspat, že mi kluka na noc odnesou, nedala jsem ho. Ta obava ve mně podvědomě byla." Bolestivé vzpomínky v obou rodinách zůstanou navždy…

Ředitel nemocnice chtěl poškozené rodiče odbýt, ti ale vysoudili miliony

Tehdejší ředitel nemocnice Petr Mayer přiznal pochybení nemocnice a každé z rodin nabídl mimosoudní odškodnění ve výši 300 000 korun. „Třebíčská nemocnice má za sebou již několik průšvihů. Péče, které se mé partnerce v nemocnici dostalo, byla spíš podprůměrná. Považuji za důležité na praktiky nemocnice upozornit," vysvětlovat poškozený Broža, proč se rozhodl případ medializovat.

Ani jedna rodina se s tímto řešením nesmířila, a tak celou záležitost předali soudu. Po několikaletých soudních sporech se případ v roce 2011 dostal až před Nejvyšší soud, který zamítl dovolaní nemocnice a potvrdil tak dřívější rozsudky vrchního a krajského soudu. Rodinám přisoudil odškodnění v celkové výši 3,2 milionu korun. Jedna z rodin získala odškodné 2,1 a druhá 1,2 milionu. Rozdílné částky byly zdůvodněny tím, jaké následky měla celá událost na konkrétní poškozené.

Kdyby Libor Broža tehdy nepojal podezření, nemusely dívky v životě potkat své biologické rodiče.

ZDROJE:

https://www.extra.cz/uplynulo-uz-temer-15-let-od-zameny-holcicek-v-trebicske-porodnici

https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/zamena-deti-v-trebici/bylo-to-jinak-rikaji-rodice

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/vymenene-deti