Co jsme se například dozvěděli ze vzkazů, které Stephen Hawking zanechal nejen nám, ale i budoucím generacím? Pokud si nebudeme dávat pozor na to, jak se staráme o naši planetu i o samotné naše životy, není tak daleko doba, kdy bude všechno jinak, než bychom si to přáli. Co můžeme podle tohoto génia čekat už v poměrně blízké budoucnosti?

Pozor na umělou inteligenci!

Psal se rok 2017, umělá inteligence byla teprve ve svých digitálních plenkách, ale fyzik, jemuž jeho zdravotní handicap nemohl zabránit v myšlenkách, které ohromovaly svět, už varoval před jejím možným ničivým vlivem na lidstvo. Jak jsme na tom o šest let později? Mnozí se již skutečně víc než obávají rozvoje tohoto fenoménu, jež může brzy nadobro změnit svět a jeho fungování tak, jak ho dnes chápeme. Možná je čas se spolu s ním zamyslet nad tím, jestli takový přístup k moderním technologiím skutečně jako lidstvo chceme.

Můžeme dopadnout jako Indiáni

V jednom ze svých projevů varoval Stephen Hawking také před důsledky případného setkání s mimozemskou civilizací, které je podle jeho mínění možná blíže, než bychom se mohli domnívat. I když by snad mimozemšťané neměli žádné primárně zlé úmyly, připodobňoval fyzik jejich možné ovlivnění naší civilizace ke změnám, které rozpoutali Evropané poté, co Kolumbus objevil Ameriku. Cizorodý zásah do zaběhnutého systému naší civilizace by pravděpodobně nic dobrého nepřinesl.

Oheň a síra

Ostatně na zničení planety si podle jeho prognóz stačí lidstvo samo, pokud se nezačne chovat odpovědněji než doposud. Stephena Hawkinga znepokojilo hlavně odstoupení Spojených států amerických od pařížské dohody, která pečuje o klima na Zemi. V takové chvíli viděl Zemi jako planetu, na níž panují několikasetstupňové teploty a místo životodárné vody z mraků prší kyselina sírová. Je to příliš černý scénář? Doufejme, že se v těchto úvahách jindy většinou neomylný vědec hodně spletl.

Nová lidská rasa? Je to dobře?

Ten ale velkou radost neměl ani z domněnky, že se v blízké budoucnosti bude svět soustředit na tak zvanou editaci genů, s jejíž pomocí bude možné v podstatě vyšlechtit novou lidskou rasu. Ani takový zlom ve vývoji lidstva, na který by sama příroda nebyla připravena, nepovažoval za nic, co by mohlo přispět ke klidu a přežití člověka.

Zdroj: Youtube

Měli bychom začít balit kufry

Jak to tedy podle něj s lidstvem bude? Máme vůbec nějakou naději na dlouhý a šťastný život na krásné modré planetě? Ani tady není jeho odpověď nijak optimistická. Větší naději na přežití (zbytků) lidstva vidí jinde ve vesmíru. Proto, aby bylo možné rozptýlit se v budoucnu i na jiné planety, by bylo potřeba už nyní začít aktivně hledat další místa, vhodná k lidskému životu. Najdou se takové a podaří se zachovat lidský rod? Na to nedal odpověď ani geniální Stephen Hawking.

Zdroje: newsweek, bbcnews, theguardian