www.czregion.cz, www.expats.cz, www.wanderlust.co.uk

Bizarní názvy měst a vesnic

Pokud budete znuděně projíždět kolem, bizarní názvy měst či vesnic, kterých je v České republice opravdu mnoho, vás jistě rychle vytrhnou z šedi a nudy obyčejné jízdy. Nutno dodat, že některé z nich nejsou jen lichotivé.

Už jste projížděli vesnicemi nesoucími název jako Hnidousy nebo Oslovice? Oslovice je malá vesnička poblíž Chomutova, kde v roce 2017 bylo evidováno pouhých 17 adres.

Obec Řitka se nachází přibližně 25 km jihozápadním směrem od Prahy a je součástí středočeského kraje. Míst, která v nás však budou evokovat znalost anatomie, nabízí Česká republika mnohem více.

Pokud je vám tedy Řiťka málo, můžete zavítat třeba do malé vesnice nesoucí název Nahý Újezdec. Vesnice leží přibližně 6 km od Chodského Újezdu a má přibližně 150 obyvatel.

Zavítat ale můžete také do vesnice Kozodírky ležící v okrese Jičín. Kozodírky leží v katastrálním území Libáň o výměře necelých 7 km².

Vypravit se však můžete i na vrchol Pičulín, jež se nachází na Českomoravské vrchovině. Pičulín leží na okraji nejzazšího jihovýchodního výběžku Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy nad obcemi Rovné a Divišov.

Pokud máte hlad

Ne nadarmo se říká, že jíme očima. A tak namísto návštěvy restaurace plně postačí jet napříč naší zemí. Spousta míst České republiky skutečně nese název potravin. Příkladem je obec Brambory nacházející se 9 km severovýchodně od Čáslavi. První historické zmínky pocházejí ze 13. století. Její název se vyvinul z německého slova Brandenburg, což znamenalo Brantův hrad.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Obec Hovězí leží přibližně 7 km jihovýchodně od bývalého okresního města Vsetín. Nachází se mezi Vsetínskými vrchy a Javorníky, po obou březích řeky Vsetínské Bečvy. Mezi hlavní části obce Hovězí patří Hovízky a Hořansko.

Obec Mlékojedy jsou částí města Neratovice v okrese Mělník. Leží na pravém břehu Labe. Mlékojedy se poprvé objevily v písemných pramenech v roce 1352 v soupise papežského desátku litoměřického děkanátu pod jménem Mlékovice.

Za zmínku však stojí také obec Bosonohy. Původně samostatná obec, která byla připojena k Brnu v roce 1971. Má rozlohu přibližně 7,15 km² a žije zde přibližně 2500 obyvatel.

Obec Hnojník leží na řece Stonávce a na křižovatce silnic vedoucích přes Hnojník, které spojují okresní město Frýdek-Místek s Třincem a Komorní Lhotku s Havířovem. Její název je odvozený od rašeliniště, po nichž se zvláště v době dešťů šlape jako po hnoji. Obyvatelé v dávných dobách jistě neznali slovo rašelina, pro ně to byl hnoj, slovo i dnes u nás hojně používané namísto spisovného hnůj.

Česká republika je krásnou ukázkou, jak lze pracovat s českým jazykem a vytvořit vtipná a zábavná jména.