Určitě nebude žádným velkým překvapením, že mezi turisty nejčastěji navštěvované cíle výletů patří Praha a v ní Pražský hrad, tyčící se na nádherném místě nad Vltavou a historickou Malou Stranou. Po většinu let právě toto místo vede žebříček nejoblíbenějších míst. V roce 2021, tedy ve stále ještě covidovém období, kdy bylo omezeno cestování mezi státy a kolonky statistik tak plnili hlavně Češi, si ale Hrad nevedl tak bezkonkurenčně, jako jindy. Přeskočila jej například lanovka na Petřín, která se mimochodem stala vítězem celoročního klání, nebo pražská zoologická zahrada. Letos už snad bude vše při starém, budeme cestovat a poznávat bez omezení. Strašit nás ale možná budou výše vstupného. Jak je to tedy s těmi nejnavštěvovanějšími památkami a turistickými atrakcemi?

Praha je základ

Podívejme se nejprve přímo do hlavního města. Se zmiňovaným Pražským hradem to není tak jednoduché, protože si zde můžeme koupit spoustu typů vstupenek. Vstup do samotného areálu Hradu je, jak jsme zvyklí, zdarma. Pokud si ale budeme chtít prohlédnout vnitřní prostory, pak si už musíme peněženku připravit. Cena za základní okruh, zahrnující Starý královský palác, baziliku svatého Jiří, Zlatou uličku a katedrálu svatého Víta zaplatí dospělý návštěvník 250 korun, děti polovinu, celá rodina s až pěti dětmi dvojnásobek. Stálé expozice Pražského hradu si prohlédneme za 200 (150/400) Kč a za možnost uvidět Prahu z vyhlídkové věže katedrály svatého Víta zaplatí všichni shodně po 150 korunách.

Lanovka i zoologická

A pak je tady již zmiňovaná lanovka na Petřín. Za několik minut jízdy z Újezda do cílové stanice na Petříně (s mezizastávkou na Nebozízku) dáme 60 Kč, pokud se neprokážeme předplatným na MHD v Praze, které platí i zde. Pozor ale při plánování výletu, lanovka je sice v provozu celoročně, ale se dvěma výjimkami, které umožňují její údržbu. V roce 2023 jde o termíny od 20. března do 6. dubna a od 9 do 27. října. Kdo vyjede až na Petřín, určitě nemine nejznámější českou rozhlednu se vstupem pro dospělého za 150 Kč (děti 100 a rodina 350 Kč), nebo zrcadlové bludiště za 100 (80/240) Kč. Do Národního muzea na Václavském náměstí nás pustí za 350 Kč a děti do 15 let mohou jít zdarma. Milovníci techničtějších předmětů si Národní technické muzeum prohlédnou za 280 (60/560) korun. Mezi další nejnavštěvovanější výletní cíle v Praze patří také zoologická a botanická zahrada, obojí v Troji. Do obou areálů je vstup pro dospělého 250 Kč.

Za památkami do krajů

Praha ale samozřejmě není jediným cílem, kam zdejší i zahraniční turisté míří. Ze středočeských památek můžeme za 240 korun navštívit nádherný chrám svaté Barbory v Kutné Hoře, Na 260 Kč přijde dospělého základní prohlídka Karlštejna a empírový zámek Kačina s expozicemi Národního zemědělského muzea nás nechá do historie nahlédnout za 150 Kč. Jak je to s ostatními kraji republiky? Jihočeský zámek Hluboká nabízí nejvyužívanější prohlídku reprezentačních pokojů za 240 Kč, stejně jako hrad a zámek v Českém Krumlově. Zastavit se v jižních Čechách a vynechat slavnou husitskou historii? Možné by to bylo, ale byla by to škoda. Za touto kapitolou našich dějin se za 80 korun můžeme zastavit v Husitském muzeu – kde jinde – v Táboře.

Zdroj: Youtube

Do jeskyně nebo za technikou?

Jižní Morava turisty patrně naláká na prohlídku gotického hradu Pernštejna za 180 korun nebo pro milovníky přírodních zajímavostí nabídne také punkevní jeskyni Macochu, a to v některých jejích částech dokonce zdarma. Spoustu krásy najdeme také na Karlovarsku, kde je možné objevovat tajemství relikviáře svatého Maura na zámku Bečov nad Teplou (za 140 Kč) nebo si připlatit pouhou pětikorunu a odhalit záhady hradu Loket. Na Vysočině bychom neměli minout například poutní místo klášter na Zelené Hoře, který si můžete prohlédnout zdarma, ale za vstup do vnitřních prostor je třeba zaplatit 150 Kč. O deset korun méně bude stačit na vstup do symboly libereckého kraje, na hrad Trosky. Ne každý ale miluje jen historické stavby z kamene, a právě pro takové typy turistů je tady třeba industriální areál Dolní Vítkovice za vstupné 290 Kč.

Jak je vidět, naše – i když malá – republika nabízí doslova nepřeberné množství výletů a turistických atrakcí. Stačí si vybrat a musíme si také připravit peněženku. Je to ale logické, údržba takové nádhery prostě něco stojí.

hrady-zamky-cr, czechtourism, kudyznudy