Ho Thuy Tien leží pouhých pět mil od města Huong Thuy v Hue u jezera Thuy Tien. Dostat se tam můžete na kole nebo na skútru. Přivítá vás zatarasená vstupní brána s nápisem "No vissitors". Je ale možné, že si o vás hlídač vezme za vpuštění nějaké peníze. Malebné jezero je obklopené lesoparkem a rozbitými atrakcemi, které jsou pokreslené graffiti. Vypadá to, jako by byl areál opuštěný ve spěchu, a zároveň nad ním přebrali kontrolu sprejeři.

TĚLO DRAKA

Nejdominantnější atrakce je třípatrové tělo draka posazené na kopuli kosmické lodi. Klenba je nyní pokryta rzí, oloupanou barvou, graffiti a řasami. Stále pevným schodištěm se dostanete až do dračích úst – na vyhlídku nad jezerem Thuy Tien. Zpátky z dračího ostrova na pevninu se dostanete přes tři betonové mosty, z nichž je na celou budovu impozantní pohled.

V amfiteátru, obklopeným vzrostlými palmami, se měly konat zábavná představení. Mechem zarostlé a rozpadající se betonové schody a průchod připomíná staré socialistické podchody. Skrz amfiteátr se dostanete do areálu plastových tobogánů a skluzavek, mezi kterými rostou stromy a keře. Po skluzavkách se dá vyšplhat nahoru a znovu se rozhlédnout po okolí. Bazénky z modrých rozbitých kachliček, do nichž tobogány a skluzavky ústí, jsou stále plné hnědé vody.

NEJVĚTŠÍ AQUAPARK VIETNAMU

Ambiciózní projekt byl otevřen v roce 2004 a stál tři miliony dolarů (cca 66 mil. korun). Jako největší aquapark v centrálním Vietnamu měl přilákat místní obyvatele a turisty. Park fungoval přibližně dva roky, ale neustálý propad návštěvníků a krach stavební společnosti, která měla projekt dostavět, způsobila jeho úplně uzavření. To způsobilo i místní ekonomickou krizi, jelikož spousta domorodců ztratila práci. Ztrátu si kompenzují aspoň prodejem vody v okolí opuštěného aquaparku, hlídáním zaparkovaných kol a skútrů, kterými zvědaví turisté přicestovali nebo vydáváním se za místní strážce. Těm musíte za nepovolený vstup zaplatit pokutu.

Stav parku se rok od roku horší. Příroda si bere zpět svůj prostor, plasty praskají pod náporem větví a povětrnostní podmínky a neustálé vlhko přeměňuje beton na prach. Turisté také vnitřní vybavení ničí nebo si kusy odlupují a berou s sebou jako suvenýry. Vstup do areálu je tedy na vlastní nebezpečí.

Zdroje: www.insider.com, epochaplus.cz, www.novinky.cz