Jeden ze 7 divů Česka

Vodní elektrárna Dlouhé stráně je jednou ze tří největších vodních elektráren na světě a největší v naší zemi. Jako významná česká památka se dokonce zařadila mezi 7 zdejších divů světa.

Díky tomu je její důležitost i význam srovnatelný s hradem Karlštejn nebo zámkem Hluboká.

Vodní elektrárna Dlouhé stráně začala vznikat na konci 70. let minulého století. Počátek její výstavby v roce 1978 znamenal téměř dvě dekády nekonečného pracovního nasazení. K dostavění elektrárny došlo v roce 1996.

Jakožto největší přečerpávací vodní elektrárna na území České republiky má zajistit stabilitu elektrizační soustavy. To v praxi znamená vytvořit takové podmínky, aby aktuální spotřeba a výkon dodávaný energetickými zdroji byly v rovnováze.

Vodní elektrárna každý den přečerpá obrovské množství vody. Odhaduje se, že jsou to téměř 3 miliony krychlové. Aby to zvládla, musí několikrát denně přejít z čerpadlového režimu do turbínového.

Dlouhé stráně se nachází v samém srdci Jeseníků a uvnitř chráněné krajinné oblasti. Z tohoto důvodu bylo nutné, aby byl provoz elektrárny umístěný pod zem a nenarušoval tak okolní ekologii.

Technický klenot

V podzemí elektrárny se nachází obrovský systém všech komunikačních, větracích a odvodňovacích tunelů. Jsou zde umístěné také šachty, jejichž délka dosahuje přibližně 9 km.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Horní nádrž elektrárny Dlouhé stráně je dostupná po silnici nebo za pomoci tunelu. Ten však čítá 2400 schodů.

Návštěvníci, kteří se sem chtějí podívat, mohou využít lanovku z lyžařského areálu Kouty. Ta funguje již více než 10 let a vyveze vás necelých 5 km pod horní nádrž. Poté, pokud se chcete dostat blíž, můžete jít pěšky, jet na kole nebo využít minibus.

Související články

Během výstavby byla vodní elektrárna Dlouhé stráně neustále vylepšovaná a modernizovaná. Například v roce 1985 došlo k výměně původně zamýšlenému záměru zahrnout do stavby čtyři soustroje s oddělenými turbínami za dvě reverzní turbíny o vyšším výkonu.

Vodní elektrárna Dlouhé stráně je oprávněně technickým klenotem ležícím v samém srdci Jeseníků, jejímž výhradním majitelem je společnost ČEZ.

www.kudyznudy.cz, www.cez.cz, www.czechtourism.cz