Ačkoliv se vám to může zdát jako nepravděpodobné, plastová lahev dokáže udělat z původně pitné vody závadný koktejl. Vždyť obchody jsou přeplněné tímto zbožím, tak kde by mohl být problém? Problém je v tom, že při výrobě PET lahve se používá organická sloučenina BISFENOL A, chemikálie, jež může ovlivnit reprodukční systém v těle a rozhodit hormonální balanc. K uvolnění chemikálie nastane když jsou balíky s vodou vystaveny vysoké teplotě nebo UV záření. To ale není zdaleka vše… Problémů může být daleko víc!

Neplodnost, rakovina a tak dál

Němečtí výzkumníci Martin Wagner a Jorg Oehlmann z Goetheho univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem a Michael Schlusener s Thomasem Ternes z Německého federálního institutu hydrologie objevili v 18 různých vzorcích balených vod endokrinní disruptory, které mohou neblahým způsobem ovlivnit reprodukční orgány. Potvrdili, že balená voda může obsahovat vysoké množství pro vaše zdraví nebezpečných látek. Z až 24.520 podezřelých chemikálií nacházejících se ve vodě z plastových lahví, se jedna obávaná látka vyskytovala v téměř všech zkoumaných vzorcích. Jde o 2-elylhexyl fumarát (DEHF) – endokrinní disruptor (narušovač), u kterého se opakovaně potvrdily anti-androgenní a anti-estrogenní účinky.

Endokrinní narušovače jsou látky, které:

  • zasahují do hormonálního systému
  • mohou způsobovat rakovinné nádory
  • vyvolávají porodní defekty
  • zapříčiňují kardiovaskulární onemocnění
  • přispívají k metabolickým onemocněním a poruchám vývinu

PET lahve jsou nebezpečné i při stáčení čerstvé vody

PET lahve nejsou nezdravé pouze s kupovanou vodou, ale i pokud používáte jednu a tu samou lahev stále dokola a natáčíte si do ní vodu doma. Ani tady nejste ušetřeni rizikům, neboť škodlivost PET lahví má bakteriální povahu, a to hlavně při opakovaném používání. Stěny plastových lahví se časem naruší a vzniknou v nich mikroskopické praskliny, kde se daří bakteriím. A tak i právě natočenou vodu vám ihned kontaminují.

Co se děje s PET lahví, než doputuje do obchodu?

PET lahve jsou vystavovány naprosto extrémním teplotním rozdílům. A právě to napomáhá vylučovat z plastu chemikálie, které nesmírně škodí našemu zdraví. PET lahve se plní při 90 °C, poté čekají na svou chvilku ve skladu při teplotách -3 až 29 °C, následuje transport v nákladních autech v teplotách od 37 do 65 °C, nakládání a vykládání od -10 do 37 °C (podle ročního období) a nakonec stání vody v obchodě, před benzínovou pumpou a tak dále. To je tedy extrémních teplot! Nemyslíte?

A co teď?

Odpověď je jednoduchá – nepijte balenou vodu z plastových lahví! Samozřejmě, ne všechny z nalezených 24.520 chemikálií jsou škodlivé. Proč je ale vědomě dodávat do těla a vystavovat se tak zbytečnému riziku? Nejenže to bude lepší pro vaše zdraví, planetu ale navíc také ušetříte, neboť balená voda je poměrně drahá. Zatímco litr vody z kohoutku vyjde na pár haléřů, za litr vody v PET lahvi zaplatíte i 12 Kč. Věděli jste, že každý rok všichni dohromady utratíme za balenou vodu více než 100 bilionů dolarů?

Zdroje: www.uspesna-lecba.cz, eurodenik.cz, www.alternativnimagazin.cz