Vladimír Špidla se stal po Sametové revoluci jedním ze zakládajících členů ČSSD. Než se uchýlil k politické kariéře, prošel celou řadou profesí. Fungoval například jako pracovník památkové péče a ochrany přírody, archeolog, dělník na pile, zaměstnanec mlékárny a skladu stavebnin.

V letech 2001 až 2004 byl Špidla předsedou České strany sociálně demokratické. A od července 2002 do června 2004 také premiérem České republiky. Těmito dvěma funkcemi se vryl do paměti každému člověku v Česku. Poté, co odstoupil jak z pozice předsedy ČSSD, tak z pozice předsedy vlády, se stal od roku 2004 do února 2010 evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. Nyní dělá poradce ještě stále úřadující ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové.

Už 10 let je ředitelem vzdělávací instituce

Vladimír Špidla vykonává od podzimu 2011 funkci ředitele Masarykovy demokratické akademie, což je nezávislá sociálnědemokratická vzdělávací instituce popularizující hodnoty sociálně demokratického hnutí, pořádající debaty, semináře a školení. Mimo to je bývalý předseda české vlády velmi aktivní na svém facebookovém profilu. Přesvědčte se sami!

Oblíbený politik a jeho dva přešlapy

Podle Centra pro veřejné mínění měl za své vlády ve funkci předsedy strany ČSSD nejvyšší důvěru veřejnosti ze všech politiků vůbec. Důvěřovalo mu 57 % lidí. Je to politik, který se vždy snažil udržet svou reputaci, vyjadřoval se s opatrností a kritiku si nechával do soukromých debat.

Přesto si svou pověst malinko pošramotil. A to v roce 2002, když odmítl, aby ČSSD vrátila podezřelý finanční dar 800 000 Kč od podnikatele Josefa Matoulka, který mohl pocházet z vytunelovaných CS fondů. Podle deníku Mladá fronta Špidla problémy ve stranickém financování bagatelizoval. Ještě před tím v roce 2000 zavinil Špidla automobilovou nehodu a způsobil škodu 30 000 Kč. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn, přesto jeho oblíbenost v tu dobu klesla.

Špidla letos znovu kandidoval do Poslanecké sněmovny

Sociální demokracie nasadila svého veterána Špidlu do podzimního souboje o Sněmovnu. Někdejší premiér kandidoval v hlavním městě. „Nominovala mne místní organizace, já jsem souhlasil. Když jsme v nouzi, tak chci sociální demokracii podpořit, co to jde,“ řekl Špidla Seznam Zprávám.

Co říká na prohru ČSSD?

Po říjnových volbách je však jasné, že sociální demokracie nebude v Poslanecké sněmovně, kde působila nepřetržitě od roku 1992. „Jsme mimo parlament, to je porážka, ale svět se nezastavil, základní sociálně-politické konflikty trvají, tak je holt budeme muset vést jako mimoparlamentní strana,“ říká Vladimír Špidla.

Politik, který za stranu kandidoval naposledy před více než deseti lety, dává částečně vinu vládnutí po dvě období s ANO. Sociální demokracie toho podle něj ve vládě sice docílila hodně, úspěchy si ale přivlastnilo ANO. „To vedlo k závěru, že hnutí ANO je sociálně citlivé. Ono je ve skutečnosti pouze duté, nemá žádné výrazné ideové představy,“ hodnotí bývalý eurokomisař.

Zdroje: www.cssd.cz, masarykovaakademie.cz, www.dotyk.cz, www.seznamzpravy.cz, ct24.ceskatelevize.cz