Viganellské temné zimy

Vesnička Viganella leží v italském regionu Piemont na hranici se Švýcarskem. Je na úbočí strmého kopce, obklopena horami. Navzdory své zeměpisné poloze zde během zimy panuje „tma“, podobně jako v pustých krajinách Skandinávie, Ruska a Aljašky. Osmdesát tři zimních dnů, konkrétně od 11. listopadu do 2. února, tam nedopadne jediný sluneční parsek. Slunce je zastíněno jednou z vysokých hor. Dle historických záznamů je obývána od 13. století. Ještě na konci 19. století zde žilo přes pět set obyvatel. Od počátku 20. století se začala vylidňovat a počet klesl na 163. Nemalou měrou k tomu přispěly právě dlouhé a temné zimy. I pro zbytek těch vytrvalých se chlad bez slunce začínal stávat neúnosný. Měli však štěstí v podobě chápavého, starostlivého a hlavně schopného starosty…

Sen hrstky naivních

V roce 2005 se tehdejší starosta vesnice F. Midali rozhodnul dát obyvatelům horské vísky „slunce“. Začal pracovat na velmi smělém projektu. Spojil se s architektem G. Bonzanim a ten navrhnul umístit na vrchol hory obří zrcadlo, které by se automaticky natáčelo k slunci a odráželo světlo směrem na obecní náměstí. V obci by slunce „svítilo“ pět až šest hodin denně. Na společný projekt požádali místní vládu o podporu 100 tisíc eur. Představitel regionu jejich žádost zamítnul s tím, že je to jen naivní sen.

Zdroj: Youtube

Když jde starostovi o blaho svých občanů

Starosta však nebyl úředník, který rozhoduje od stolu. Nehodlal se jen tak vzdát. Oba dva aktéři svůj sen „prohnali“ internetem a úspěch se dostavil. Jejich projekt vzbudil nebývalý zájem. Do Viganelly se začali sjíždět novináři, fotografové a kameramani. Bonzani i starosta Midali poskytovali rozhovory. A když se svět dozvěděl o projektu obřího zrcadla, představitelům regionu nezbylo nic jiného, než na projekt poskytnout finanční prostředky.

Istalovat obří zrcadlo o rozměrech 8 x 5 metrů na vrchol hory 1 100 metrů nad vesnicí nebylo snadné. Sám starosta dopravil důležité součástky na svém hřbetu (viz video). Nicméně po osmi stoletích obyvatele Viganelly poprvé v zimě, a to dne 17. prosince 2006, zahřálo slunce. Odraz slunečních paprsků není tak intenzivní jako přímé sluneční světlo, i tak dodává vesničce teplo a přirozené světlo. Zrcadlo se užívá jen v zimě. Zbytek roku je zakryté. Dnes má Viganella přes dvě stě obyvatel. Ti i tak 2. února v tradičních oděvech oslavují návrat „světla“ dle starých pohanských rituálů.

Zdroje: historyofyesterday.com, www.vice.com