Opomíjená vietnamská káva získává na popularitě

Vietnam vyniká v pěstování Robusty. Tento druh kávy vyznačující se vyšším obsahem kofeinu a zemitější chutí se na vietnamských kávových plantážích nachází nejčastěji. Vietnam je dokonce největším vývozcem Robusty na světě. V tom předstihl i celkově vedoucí Brazílii, která si světové prvenství v produkci kávy drží již desítky let.

I přesto, že Vietnam v kávovém odvětví takto vyniká, byla vietnamská káva dlouhá léta opomíjená a pro mnohé neznámým pojmem. Milovníci kávy přece jen více preferují druh kávy Arabica, kterou považují za kvalitnější a chuťově zajímavější. K tomu lze přičíst i fakt, že většina z Vietnamu vyvážených kávových zrnek končí v podobě levné instantní kávy.

V posledních letech se ale vietnamská káva a vietnamský způsob přípravy kávy začíná těšit stále větší popularitě i u nás. Svůj podíl na tom má zvyšující se zájem turistů o tuto asijskou zemi a vliv globalizace a sociálních sítí. A také zlepšující se kvalita vietnamské kávy. Sami Vietnamci na svou kávu nedají dopustit a popíjejí ji několikrát denně a to i přesto, že tradičně patří k milovníkům pití čaje, který se již po staletí do země dováží ze sousední Číny.

Francouzi nahradili Arabicu Robustou

Počátky pěstování kávy ve Vietnamu mají na svědomí Francouzi. První kávovník do země přivezl francouzský katolický misionář v roce 1857. Tehdy se jednalo o druh Arabica.

Kávovníky Arabiky byly nejprve vysazovány u katolických kostelů v některých severních provinciích jako Phy Lu a Ha Nam. Postupně se pěstování Arabiky rozšiřovalo i do provincií v centrálním Vietnamu.

Po nějaké době Francouzi, kteří v té době Vietnam ovládali v rámci své kolonie Francouzská Indočína, došli k názoru, že pěstování Arabiky není dostatečně ekonomicky výhodné a tak v roce 1908 dovezli z Konga kávovníky druhu Robusta a začali je pěstovat v oblasti Centrální vysočiny. Robustě se ve zdejších klimatických podmínkách velmi dařilo a kávové plantáže se začaly rozšiřovat. Oblast Centrální vysočiny kolem města Buon Ma Thuot se stala mezi pěstiteli Robusty velmi populární a nyní se jí říká “Království kávy”.

Úspěšné pěstování kávy narušily nejprve první indočínská válka vedená vietnamským osvobozeneckým hnutím proti francouzským kolonizátorům a poté nechvalně známá a krutá vietnamská válka.

Vietnam je na kávě závislý

S pěstováním kávy ve velkém se opět začalo po roce 1986, kdy se vietnamská komunistická vláda rozhodla reformovat zemědělství, aby vytáhla zemi z tíživé ekonomické situace způsobené dopady vietnamské války a neúspěchy kolektivizace. Původní velká zemědělská družstva byla rozpuštěna a nahrazena menšími soukromými pozemky. Do oblasti Centrální vysočiny v severní části jižního Vietnamu, odkud velká část vietnamské kávy pochází, se za prací přestěhovaly statisíce lidí. Díky pěstování kávy a jejímu vývozu se zbídačený Vietnam postupně začal stavět na nohy a s ním i zdejší obyvatelstvo. Zatímco ještě v roce 1990 se Vietnam podílel na světové produkci kávy 0,1 %, nyní z Vietnamu pochází 20 % kávy.

Káva tak dnes hraje ve vietnamské společnosti důležitou úlohu. A to nejen kvůli tomu, že je země na jejím pěstování z velké části finančně závislá, ale pití kávy se pro Vietnamce stalo důležitou součástí každodenního života.

Místo cukru kondenzované mléko

Pokud ve Vietnamu dostanete chuť na kávu, zapomeňte na cappuccino, latte nebo espresso. A také zapomeňte na kávovar, cukr a mléko. To jsou ve Vietnamu neznámé pojmy. Tedy alespoň v tom tradičním pojetí přípravy vietnamské kávy “ca phé”.

Místo kávovaru a presovače se vietnamská káva připravuje ve specifické hliníkové překapávací nádobce “phin” se sítkem na spodní straně a druhým sítkem, které nasypanou vrstvu nahrubo namleté pražené kávy zakryje. Hliníkový překapávač se postaví na skleněnou skleničku, do které pak horká káva pomalu překapává.

Vietnamci kávu popíjejí na několik nejběžnějších způsobů. Kromě horké černé kávy je velmi populární pití černé kávy se sladkým kondenzovaným mlékem, které se nalije do skleničky a poté se na něj nechá překapat káva. Silná káva ve spojení se sladkým mlékem je opravdovým životabudičem.

Osvěžující variantou je černá káva s ledem, která je oblíbená hlavně v jižním Vietnamu, kde panuje větší vedro. I v tomto případě se sladí kondenzovaným mlékem.

Vietnamci si také oblíbili “ca phé trung” neboli kávu s vejcem, kdy se na horkou černou kávu nalije vyšlehaná pěna z vaječného žloutku a kondenzovaného mléka. Tento způsob přípravy vymyslel ve 40. letech minulého století majitel hanojské kavárny Giang Café. Nyní tuto vietnamskou kávovou specialitu můžete ochutnat v kavárnách po celé zemi.