Cestování se v posledním roce a půl stalo poněkud komplikovanou záležitostí. Pandemie koronaviru na čas pozastavila objevování nových míst a nás může momentálně těšit představa, že to, co jsme zameškali, můžeme začít pomalu dohánět. Někteří se vydají do exotických zemí, jiní na hory a najdou se i tací, jenž budou objevovat nová místa. Možná se dokonce vydají na oběžnou dráhu Země a navštíví vesmírný hotel…

Americká společnost Orbital Assembly Corporation postaví pro nadaci Gateway Foundation ve vesmíru hotel, jenž bude sloužit vesmírnému turismu nové generace. První představení projektu proběhlo oficiálně v roce 2019 pod názvem Von Braun Space Station. Od té doby však prošel projekt řadou změn a vylepšení.

Pandemie stavbu pozastavila

Podle původních plánů měl hotel přivítat první návštěvníky již v roce 2026, jak už jsme si ale za poslední dobu mohli zvyknout, i tady se pandemie podepsala a samozřejmě zpomalila práce na unikátním projektu. Stavební práce by se měly rozběhnout v horizontu čtyř let. Otevření prvních pokojů se plánuje na rok 2027.

Jak bude hotel vypadat?

Nevšední hotel bude mít tvar prstence. V samotném středu se bude nacházet velitelský můstek a společenské místnosti. Centrum bude s prstencem spojeno čtyřmi tunely, z nichž bude možné vystoupit do volného prostoru. Do samotného centra hotelu budou moci kotvit raketoplány určené pro posádku. Okolo prstence budou uchyceny kajuty v podobě kapslí, jež budou dále napojené na vlastní raketoplán. Celkově by se v hotelu mělo v plném provozu ubytovat až 440 osob. Celková užitná plocha hotelu bude okolo 50 000 metrů čtverečních.

A jaké vybavení hostům nabídne?

Hosté tohoto hotelu se budou užívat podobné rozmařilosti jako v kterémkoliv jiném luxusnějším ubytovacím zařízení, od tématických restaurací a tělocvičen přes kina a lázně až po menší koncertní sály. Ovšem kromě všech těchto honosných možností bude mít hotel navíc něco, co nikde jinde nenajdete. Hned z několika barů a společenských salónků vám nabídne unikátní pohled na planetu Zemi.

V hotelové restauraci by se mělo podávat tradiční „vesmírné jídlo“, jako je třeba speciální zmrzlina pro astronauty. A v nabídce budou také rekreační aktivity, jež „zdůrazňují skutečnost, že jste schopni dělat věci, které na Zemi dělat nemůžete. Díky stavu beztíže a snížené gravitaci budete moci skákat výš, budete umět zvedat věci a budete běhat způsobem, který na Zemi neumíte,“ tvrdí Tim Alatorre, hlavní designér společnosti Orbital Assembly Corporation.

Fyzikální principy hotelu

Vrtá vám hlavou, jak má fungovat fyzika vesmírného hotelu? Podle Alatorreho rotující kolo zajistí vytvoření simulované gravitace. „Stanice se otáčí a tlačí vše, co je v ní, k obvodu, podobně jako když točíte kbelík s vodou – voda se tlačí do kbelíku a zůstává v něm,“ vysvětluje. Blízko středu stanice umělá gravitace není, ale jak se pohybujete směrem k vnější straně, gravitace narůstá.

Původní kontroverzní název byl změněn

Nejenže se prodloužila výstavba vesmírného hotelu, dokonce i jeho samotný název zněl původně jinak. Když s tímto konceptem kalifornská firma přišla, nesl jméno Wernhera von Brauna, což byl geniální raketový inženýr německého původu, jenž pomohl Američanům postavit Saturn V. Ten vynesl do kosmu mimo jiné i astronauty Apolla 11, tedy lidi, kteří se jako první prošli po Měsíci. Von Braun byl ale zároveň také tím mužem, který během druhé světové války Hitlerovi zkonstruoval obávané balistické rakety V-2, jež vzaly život tisícům nevinných lidí obývajících převážně území Velké Británie. Ačkoliv samotný koncept vychází z jeho vlastních návrhů, které veřejnosti představil před dlouhými 60 lety, firma se rozhodla tento kontroverzní název raději změnit. „Stanice ve skutečnosti není o něm. Je založená na jeho návrhu a líbí se nám jeho příspěvky do vědy a výzkumu vesmíru,“ řekl bývalý pilot John Blincow, který také stojí v čele nadace Gateway Foundation. „Ale víte, Stanice Voyager je mnohem víc než jen to. Je to věc budoucnosti. A my chceme jméno, které nemá takové připomínky minulosti,“ dodal.

Cena ještě není pevně stanovena

Cena za noc v hotelu ve stylu výletních lodí, jenž by se jednoho dne mohl vznášet nad zemskou atmosférou, zatím nebyla zveřejněna. Dá se však očekávat, že bude docela vysoká. Například společnost Virgin Galactic plánuje, že bude cestujícímu účtovat za suborbitální let 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun). Nicméně tým, jenž pracuje na Stanici Voyager, doufá, že dosáhne toho, že pobyt ve vesmírném hotelu bude odpovídat plavbě výletní lodí nebo výletu do Disneylandu.

Zdroje: www.euro.cz, www.designmag.cz, forbes.cz