Hvězdné plány

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) agentury NASA byla umístěna na nízkou oběžnou dráhu ve výšce kolem 400 kilometrů v roce 1998. Od roku 2000 se na ní po půl roce střídají posádky astronautů. Původně měla být v provozu do roku 2016. Po zajištění potřebných financí od vlády USA prodloužila NASA její setrvání ve vesmíru do roku 2024. Na konci roku 2021 ale agentura ohlásila její financování do roku 2030. Výzkumný program by měl pokračovat, ale na orbitálních stanicích soukromých subjektů.

Starlab

Smlouvy na vybudování orbitálních stanic získaly od NASA čtyři soukromé společnosti. Jednou z nich je Voyager Space a Nanoracks. Ve spolupráci s Lockheed Martin mají v plánu vybudovat vesmírnou stanici Starlab. Na architektuře a designu bude Voyager Space spolupracovat se společností Hilton a jejími odborníky na kreativní design a inovace. Generální ředitel Voyageru říká: „Starlab bude více než jen destinací, bude to zážitek, který bude díky vkladu inovací, odborných znalostí a globálního dosahu týmu Hiltonu nekonečně jedinečnější a umělečtější.“ Dle něho by tak mohly výzkumné a designerské práce na Starlabu vést k pokroku v oblasti udržitelnosti a větší efektivitě budoucích majitelů hotelů ve vesmíru.

Vesmírný Hilton

Snahou a cílem odborných týmů zúčastněných společností bude vytvořit na palubě Starlabu pro astronauty misí příjemné místo. Bude to vlastně skutečný hotel. Budou mít k dispozici apartmány na spaní, stravovací zařízení, ale i pracovní a společenské prostory. „Hilton přinese renomované odborné znalosti a zkušenosti společnosti v oblasti pohostinství, aby podpořil návrh a vývoj apartmánů pro posádku na palubě Starlabu, a pomůže tak nově pojmout lidskou zkušenost ve vesmíru, díky čemuž bude delší pobyt ve vesmíru pohodlnější," uvedli v září 2022 představitelé společností ve společném prohlášení. Starlab má mít kapacitu nepřetržitě hostit až čtyři astronauty a má v ní být umístěn vědecký park George Washingtona Carvera (GWC), nejmodernější laboratoř a vůbec první vědecký park mezi hvězdami. Společnosti Voyager Space a Lockheed Martin doufají, že první Starlab bude zprovozněn do roku 2027.

Zdroj: Youtube

A vesmírná turistika?

Starlab je původně plánován jen pro astronauty. V rámci partnerství se Hilton a Voyager budou zabývat také marketingovými příležitostmi souvisejícími se Starlabem a cestami do vesmírných hotelů. Starlab tak může být i multifunkční vědecké a inovační místo. Chris Nassetta, prezident a generální ředitel společnosti Hilton, říká: „Společnost Hilton již více než sto let inovuje, aby zlepšila zážitky svých hostů, a je průkopníkem nových destinací pro cestování. Jsme nadšeni, že můžeme ve spolupráci s Voyagerem přinést tyto zkušenosti do Starlabu. Objevování ve vesmíru již po desetiletí pozitivně ovlivňuje život na Zemi a nyní bude mít Hilton příležitost využít toto jedinečné prostředí ke zlepšení zážitků hostů všude tam, kam lidé cestují. Tato přelomová spolupráce podtrhuje naše hluboké odhodlání šířit světlo a teplo pohostinnosti a poskytovat přátelský a spolehlivý pobyt – ať už na Zemi nebo ve vesmíru.“

Zdroje: www.space.com, www.tomorrowsworldtoday.com, globetrender.com