Objev geologického úkazu

Venušiny misky jsou hluboká koryta a důlky ve skalách ve tvaru půlkruhu. Jejich hladký a symetrický povrch působí téměř umělecky. Nikde jinde na světě nic podobného nenajdete. Ačkoli existuje několik teorií o vzniku tohoto unikátního úkazu, dodnes zůstává jeho přesný původ zahalen tajemstvím.

Geologové se shodují na tom, že vznik Venušiných misek souvisí s dlouhodobým erozním procesem, při kterém docházelo ke srážkám vodních toků s měkkými horninami na vrcholu hory. Pravidelným otíráním a vrtáním se vytvořily tyto misky, které nyní zdobí Smolný vrch. Mnozí vědci však přiznávají, že přesný mechanismus vzniku stále není úplně objasněn.

Tajemství a půvab Venušiných misek

Venušiny misky jsou tajemné nejen svým vznikem, ale i svým významem, který měly v různých kulturách. Zajímavý přírodní úkaz mohl být v minulosti považován za pohanské obětní nádoby. Misky byly také spojovány s kultem římské bohyně Venuše, která byla symbolem lásky, krásy a plodnosti. Věřilo se, že voda v miskách má magickou sílu a přináší štěstí v lásce a plodnosti. Lidé proto začali navštěvovat toto místo a prosili o lásku, zdraví a štěstí.

Venušiny misky však mají také praktické využití. V průběhu let se staly přírodním rezervoárem vody, který sloužil obyvatelům okolních vesnic. Místní lidé si přicházeli pro vodu, kterou používali pro domácnost i zemědělské účely.

Zdroj: Youtube

Legendy a pověsti kolem Venušiných misek

S tajemným útvarem je spojeno mnoho pověstí. Lidi Venušiny misky od pradávných časů velmi fascinovaly. Věřili, že mají magickou moc. Existuje například legenda, že na místě žil Venušin lid, tedy bytosti podobné trpaslíkům. Trpaslíci ve Venušiných miskách prali, koupali se v nich a vodu využívali i k vaření. Jejich ženy byly prý neobyčejně krásné. A ztraceným poutníkům tyto malé osůbky údajně dodnes pomáhají nalézt správnou cestu.

Podle jiné legendy pak každá mladá žena, která se do misky posadí, do roka otěhotní a vdá se.

Související články

Jedinečný přírodní div však není jen o pověrách a legendách. Venušiny misky jsou také fascinujícím místem pro geology, přírodovědce a turisty, kteří si chtějí vychutnat nevšední zážitek.

Venušiny misky na Smolném vrchu v Jeseníkách patří mezi nejzajímavější geologické úkazy v České republice. Jejich neuvěřitelná symetrie a tajemný původ přitahují pozornost lidí z celého světa. Ať už věříte v legendy a pověsti spojené s těmito miskami, nebo jste spíše zvědaví na jejich geologický vznik, jedno je jisté - návštěva tohoto jedinečného místa vás nezklame.

Zdroje: www.kudyznudy.cz, vyslapy.cz, ostrava.rozhlas.cz