Venezuelské vězeňství

Venezuela se potýká se značně vysokou kriminalitou. Běžně je ve vězeňských celách v celé zemi okolo padesáti tisíc odsouzenců, což je trojnásobně vyšší počet, než je jejich kapacita. Kromě toho, že věznice praskají ve švech, panuje tam násilí mezi vězni. Vězeňský systém čelí řadě dalších problémů. Jedním z nemalých jsou zkorumpovaní dozorci. Vězeň si za peníze „koupí“ všechno. Sám ostrov Isla Margarita, kde stojí věznice San Antonio, je centrem nelegálních drogových zásilek. Žádný lapený pašerák tu rozhodně nemá do kapsy hluboko, a to ani v cele. A takových odsouzenců je v San Antoniu na dva tisíce! To už může dohromady představovat pěknou sumičku…

San Antonio

Vězni v San Antonio si za své peníze vybudovali svůj vlastní vězeňský svět. Velký podíl na tom, že si dokázali vydobýt neobvyklé výsady, vděčí „vůdci vězňů“, odsouzenému pašerákovi drog T. Rodríguezovi, v podstatě šéfovi věznice s většími pravomocemi než samotná vězeňská stráž. Je tak zcela běžné, že si vězeň vyjde na procházku po areálu se zbraní v ruce. „Byl jsem deset let v armádě…“, řekl Brit P. Makin zatčený před více než deseti lety za pašování kokainu „… ale tady jsem viděl zbraně, které jsem ani neznal. Samopaly, poloautomaty, útočné pušky, revolvery… Na co si jen vzpomenete.“ Přestože tu byli před několika lety zdravotníci na ošetřovně napadeni a zemřelo několik lidí, ve věznici San Antonio v porovnání s jinými panuje klid. "Je tady větší bezpečí než na ulici," řekl Rodríguez. A vězni si v tom klidu a bezpečí dál organizují své obchody s drogami a vydělávají peníze.

Vítejte na vězeňské party

Odsouzenci v San Antonio sice na nějaký ten rok změnili své bydliště, jejich život se ale v podstatě neliší od života „venku“. Je jen omezen hranicemi vězeňského areálu. Mají k dispozici své notebooky i mobilní telefony. V celách s klimatizací a televizními satelity tráví svůj čas s manželkami nebo milenkami. U některého ze čtyř bazénů si popíjí drinky, grilují maso a dívají se, jak se jejich děti bezstarostně cachtají a pak si ve stánku koupí občerstvení. Tento „nudný“ život jim pak zpestří víkendové party.

Pro návštěvníky, přátele a příbuzné je k dispozici ubytování. Ti si spolu s vězni zatančí v klubu a zakouří marihuanu nebo si zahrají kulečník. Ráno je vzbudí kokrhání kohoutů, a tak spěchají do arény, kde se snaží trumfnout vězně sázkami při kohoutích zápasech. Přes den svá těla vystaví paprskům karibského slunce u vězeňského bazénu. Zaskočit si můžou do „hospůdky“ na drink nebo grilované kuřátko. Dle listu si ElUniversel si dokonce vězni před pár lety otevřeli v San Antonio nový luxusní Yacht Club. Tento klub je vybavený špičkovou zvukovou a ozvučovací technikou, světly a klimatizací. Vystupují tam striptérky a vězně i návštěvníky baví neostýchavé krásky. Na večírcích tam hrají rapové skupiny.

Zní to jako neuvěřitelně?

Venezuelští vězni tu pořádají show, a to nám všem usnadňuje život," řekl F. Acosta, mexický pilot uvězněný v roce 2007. Tato neobvyklá vězeňská „reforma“, pokud to lze tak nazvat, má přirozeně řadu kritiků. Ředitel věznice se o situaci údajně odmítá bavit a dozorci krčí rameny. A tak stačí, že tu klid ruší jen decibely, nedochází tu ke vzpourám a gangy si nevyřizují účty jako v jiných věznicích. Na víkendový pobyt za mřížemi San Antonio míří návštěvníci jako do luxusního letoviska. Dozorci jen bezstarostně dohlížejí na zamilované páry, jak uždibují barbecue a popíjejí ze sklenic s paraplátky. A není divu, že prý mnoho vězňů nechce své cely opustit.

Součástí vězeňského areálu je oddělená ženská věznice. Vězeňkyně ale mají volný přístup do „zábavné části“. A prý tu mezi vězni a vězeňkyněmi vznikají romantické vztahy. Věznici navštívila reportérka Rádia SBS G. Vitolová, která zde natočila rozhovory s vězni. (viz citace v textu)

Zdroje: nypost.com, www.businessinsider.com, www.english-online.at, www.reuters.com