Sam Van Aken

Strom Van Aken však nevznikl silou přírody nebo pouhou náhodou. Za jeho vznikem stojí Sam Van Aken, sochař a profesor umění na Syrakuské univerzitě. Právě jemu se podařilo vypěstovat strom, který plodí až 40 druhů ovoce.

Strom, který Van Aken vypěstoval, se na první pohled neliší od ostatních. Poté, co začne kvést, se však jeho větve zbarví všemi možnými barvami. Od růžové, přes bílou až po karmínovou. Důvodem je fakt, že téměř vše, co si zamanete, si na něm také můžete utrhnout.

Jde nejen o přírodní krásu, ale i vynález, jak na jednom stromě vypěstovat vše, po čem chuťové pohárky člověka touží. Ať už dostaneme chuť na meruňky, třešně nebo švestky, strom Van Aken vám vaše přání zcela jistě splní.

To přesně bylo cílem Sama Van Akena. Vytvořit multiovocný strom, který bude snem každého milovníka ovoce. Van Aken narouboval větve z mnoha různých stromů a to, co vzniklo, předčilo všechna očekávání. Van Aken je samoproměňovacím stromem.

Unikát svého druhu

Laicky řečeno, všechny druhy ovoce, kterými se tento unikát může pyšnit, dozrávají přesně tak, jak mají. Jen málokdy se stane, že by strom nenabízel ovoce, pro jehož účel do sochař stvořil.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv se může zdát, že vytvořit strom podobný tomuto, je téměř nemožné, podle Sama Vana Akena nejde o nikterak složitý proces. Je nutná jen přesnost, znalost roubování a trpělivost.

Celý proces pak probíhá poměrně snadno. V hostitelském stromě se vytvoří řez, do kterého se v určitý čas vloží plátek ovocného stromu, jehož plody si přejete vypěstovat. Musí to ale splňovat jednu podmínky. Plátek musí obsahující pupeny.

Dané místo se obalí páskou, aby vše drželo pohromadě. Za nějaký čas se odlišné druhy stromů protnou a vznikne jakýsi "cévní" systém, který plodí různé druhy ovoce. Celý proces trvá přibližně tři roky.

Dalších šest let však potřebuje k tomu, aby dosáhl vrcholu své plodnosti.

Související články

Sam Van Aken vypěstoval přibližně 18 takových stromů a každým rokem přibývají další. Jeho stromy se nacházejí po celém území Spojených států amerických a cena za jeden se odhaduje na několik desítek tisíc dolarů.

Van Aken se o každý se svých stromů pečlivě stará. Dvakrát ročně je navštěvuje. Na jaře ořeže větve a v létě přidává další plátky ovocných stromů do toho hostitelského.

eu.usatoday.com, edition.cnn.com, www.usi.edu