1 000 vrcholů, 150 údolí a 615 jezer... Graubünden, země v srdci Alp a místo, kde pramení Rýn, jedna z největších evropských řek. Graubündenu není jenom zimní lyžování. Naopak, když roztaje sníh, odhalují hory svou největší krásu.

Vlaky jako nikde jinde na světě

Dříve těžko přístupný region Graubünden se proměnil v ráj cestování vlakem. Umožnila to nejmodernější kolejová technika. Pískání lokomotivy Rhétské dráhy patří ke Graubündenu stejně jako Heidi nebo kozorožci.

Jízda vlakem je ve Švýcarsku zážitek z vícero důvodů. Cestovaní na delší vzdálenosti vám umožní zhlédnout velkou část švýcarské přírody během pár dní. Necelých 400 kilometrů dlouhá železniční síť totiž vede jednou z nejkrásnějších krajin v Evropě. Vlaky jsou rychlé a přesné jako pověstné švýcarské hodinky. Úzké červené vlakové soupravy dokonale zapadají do krajiny, a už dávno jsou její přirozenou součástí. Cesta je pestrá, stejně jako okolní krajina: údolní tratě, průsmyky, úseky tratě s ozubnicovým systémem, tunely, viadukty, impozantní mosty...

Vlak projíždí mezi horami, kolem průzračných jezer a jezírek, projíždí tunely a soutěskami.

Jedna z nejkrásnějších tras je bezpochyby Bernina Express. Funguje už přes 100 let. Vyjíždí z hlavního města kantonu, z Churu (ale také z měst Sv. Mořic či Davos) přímo k ledovcům a nejvyšším horám v čele s Piz Berninou (4 049 m n. m.). Odtud vede trať vzhůru na nejvýše položený železniční přejezd Alp – průsmyk Bernina (2 253 m n. m.) – a pokračuje až do Itálie. V roce 2008 byla trať Bernina zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Ledovcový express vás provede přes průsmyky a údolí. Pojedete přes 7 hodin, a bude to pozoruhodná jízda: přes 300 mostů, okolo vrcholů Švýcarských Alp a přes 2 033 metrů vysoký Oberalppass do Zermattu v kantonu Wallis. Na této cestě spojuje „nejpomalejší rychlík světa“ kosmopolitní lázeňské středisko Sv. Mořic (nebo Davos) s Zermattem, Engadin s Wallisem, masiv Berniny s Matterhornem. Vlaky projíždějí docela blízko strmých vrcholů. Na cestě je švýcarský Grand Canyon, jak se říká údolí Rheinschlucht, nebo Matterhorn, jedna z nejkrásnějších hor Evropy (4478 m n. m.).

10 000 kilometrů pěších tras a kozorožci jako bonus

Graubünden nabízí naučné stezky i náročné vysokohorské túry. Příroda je tu nedotčená a cestou potkáte prastaré lesy a vysoké hory, původní vesničky a italsky působící palazzi, kapličky a kostely. Trasou vás povede spolehlivý systém orientačních tabulí. Pokud se chcete na cestách nejen rozhlížet, ale něco se i dozvědět, jste na správném místě. Můžete se vydat na exkurzi za divokými zvířaty a zblízka poznat místní krále zvířat – kozorožce.

Švýcarský národní park (Parc Naziunal Svizzera) je jediný národní park ve Švýcarsku. Byl založen v roce 1914 a jeho vznik byl milníkem v historii ochrany švýcarské přírody. Kromě kozorožců můžete narazit na sviště, jeleny nebo kamzíky. Nad hlavami vám budou kroužit orli a supi. Musíte si však přivstat, abyste se s nimi setkali.