Velcí bílí žraloci jsou bez pochyb vládci hlubin oceánů. Zcela právem jsou vnímáni jako predátoři, před kterými bychom se i my měli mít během dovolené u moře na pozoru. Je ale hysterie, která kolem nich zásluhou hollywoodského trháku Steva Spielberga vznikla, skutečně oprávněná? Proč útočí na člověka?

Nejvíce na lidi útočí tři druhy žraloků, ale jde spíš o omyl

Žraloci napadají lidi zcela zřídka. Každý rok je se na světě odehraje 70 až 100 útoků, z nichž smrtí člověka končí obvykle 5 až 15 z nich. Otázkou je, na kolik jsou tato data pravdivá… Je totiž docela možné, že mnoho napadení se do oficiálních statistik nedostane, protože se nestanou ve vodách vyhlášených letovisek, ale někde na periferii zájmu novinářů ve třetím světě. Pokud už k napadení člověka žralokem dojde, mají je s největší pravděpodobností na svědomí tři z více jak 480 druhů – bílý, tygří a bělavý.

Žraloci určitě nejsou žádné krvežíznivé potvory, jež by se vyžívaly v lovení kořisti. Ačkoliv to tak podle některých filmových trháků může vypadat. Žraloci preferují kusy, které jsou již zraněné a nedokážou se bránit. Právě proto útočí na plavce nebo potápěče, neboť jim jejich pohyby připomínají zraněného tuleně či želvu, což se žralokovi zdá jako velmi snadno dosažitelná kořist. Člověku navíc mohou uškodit jakékoliv drobné odřeniny nebo škrábnutí, neboť žralok vycítí krev až na 400 metrů!

Místa, kde dochází k útokům nejčastěji. Jak je na tom Chorvatsko?

Nejvíce smrtelných napadení člověka žralokem je zaznamenáno u pobřeží západní Austrálie, USA, Hawaie, Brazílie a jižní Afriky. Podle profesora ichtyologie a podmořského biologa George Burgessa paryby nejvíce láká pobřeží Spojených států. „Hlavním důvodem, proč ve Státech máme nejvíce útoků, je, že máme dvě velká pobřeží plus řadu ostrovů. A navíc se v našich vodách pohybuje ročně mnohem více lidí než v ostatních oblastech, kde k napadením dochází,“ vysvětlil Burgess. „Američané jsou ve své podstatě bohatým národem a mohou si dovolit strávit čas na pláži. Americká pobřeží jsou také vyhledávanou turistickou destinací,“ doplnil biolog.

Žralok byl spatřen německým turistou před dvěma lety i v blízkosti Makarské riviéry v Chorvatsku. Jednalo se o žraloka mako a nedávno se u ostrova Korčula objevil žralok modrý, který uvízl na mělčině. Jsou to ale spíš výjimky a setkání se žralokem je asi tak pravděpodobné jako výhra v loterii.

Napadení žralokem ne nevyhýbá ani Egyptu. Před třemi lety tu zabil žralok českého turistu

Existují však bohužel i případy, kdy i český turista přišel při útoku žraloka o život. Stalo se to v roce 2018, kdy trávila rodina Petra (†42) dovolenou v egyptském letovisku Marsa Alam. Muž tehdy skočil z mola do vody a kousek odplaval. Manželce a jejich tehdy sedmileté dceři se naskytl hrůzostrašný pohled. Petr se ve vodě najednou otočil a začal zoufale plavat zpátky. Stále se otáčel za sebe, ale uniknout se mu nepodařilo. Mihl se za ním stín a on zmizel pod vodou. Spolu s máchnutím žraločí ocasní ploutve se vyvalilo obrovské množství krve.

Žralo se přibližují stále více ke břehu

Kvůli klimatickým změnám vymírají korály a ryby. Nedostatek potravy má podle uznávaného filmaře Steva Lichtaga za důsledek, že se žraloci přibližují stále blíže k pobřeží. „Vlivem oteplování planety se z Evropy pomalu stávají tropy, což podle tohoto odborníka na žraloky povede k tomu, že se budou přibližovat blíž k pobřeží a hledat zde potravu,“ řekl pro Daily Mail.

Pokud vás napadne žralok, nepouštějte ho z očí

Pokud by se vám během dovolené takováto nepříjemná situace opravdu stala a vy se ocitli v blízkosti tlamy, která má až 5 řad hrůzostrašných zubů, odborníci radí dodržovat pár základních zásad:

Nesnažte se uplavat. Čím víc se budete hýbat, tím více upoutáte žralokovu pozornost. Nejlepším řešením bude předstírat mrtvého.

Nespouštějte ho z očí. Největší chybu, kterou můžete udělat, je otáčet se k žralokovi zády. Ačkoliv je to v daný moment náročný úkol, zkuste zachovat klid a pomalu se vydat na nenápadný ústup směrem k pevnině nebo člunu. Žralok totiž zpravidla rychle zaútočí a pak vyčká, až oběť vykrvácí. Poté se pro svoji kořist vrátí. To je tedy ideální čas k pokusu o rychlou záchranu.

Udeřte ho. Pokud ani jedna z výše uvedených variant nezabrala, zbývá vám přejít do protiútoku. Zkuste žraloka silně praštit do čumáku, oka nebo žaber. Tento čin by ho měl na okamžik vyvést z rovnováhy a vám tak umožnit rychlý útěk.

Pravděpodobnost útoku je malá

My věříme, že tyto rady nebudete muset v praxi nikdy použít. Podle statistik hrozí pouze jednomu člověku z 264 milionů, že se stane obětí žraloka. Naopak právě tyto paryby se stávají stále více oběťmi bezdůvodného lidského zabíjení. To dokládá i fakt, že na 1 zabitého člověka, připadá až 2 000 000 žraloků, které usmrtili lidé, tvrdí americký statistický úřad. Jednou z příčin jejich hromadného vybíjení byly také hororové filmy typu Čelisti, které žraloky vypodobnily jako krvežíznivé lidožrouty. Naštěstí se ale v dnešní době natáčí stále více dokumentů zobrazujících žraloky reálně a založených na vědeckých studiích, které jasně dokazují, že žraloci úmyslně na plavce ani potápěče neútočí, ale spíše si je spletou s kořistí.

ZDROJE:

https://www.e15.cz/magazin/utok-zraloka-je-vetsinou-nestastny-omyl

https://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/utoky-zraloku-jaka-je-sance

https://www.blesk.cz/clanek/cestovani/649368/kde-hrozi-nejvetsi-nebezpeci