Velkolepý plán

V současné době jsou geostacionární družice na oběžné dráze Země umístěné přibližně 35 800 kilometrů nad zemským rovníkem. Využívají se při telekomunikaci a navigaci, k pozorování Země i vesmíru. Možností, jak dále rozšiřovat vědomosti a informace o vesmíru za oběžnou dráhou je plán laboratoře amerických vzdušných sil (AFRL) vyslat do cislunárního prostoru družici Cislunar Highway Patrol System (CHPS) vybavenou výkonným dalekohledem. Na výšku geostacionárních družic nad Zemí odkazuje komentář videa a říká: „…tohle je teď. Dosah operační oblasti Spojených států by se tak „tisíckrát“ zvýšil až za odvrácenou stranu měsíce …“

Náhlý spěch

Rozšířit operační prostor americké armády pomocí vzdálených malých družic a jiných misí na cislunární dráze měla laboratoř v plánu již delší dobu. „Předpokládali jsme, že by v této oblasti mohla být aktivita protivníka, která by mohla představovat hrozbu pro naše vesmírné systémy už před mnoha lety, ale mysleli jsme, že to je ještě daleko,“ řekl nedávno pro časopis C4ISRNET E. Felt, ředitel AFRL. Nyní se v oblasti tohoto projektu vyvíjí značné úsilí a tlak. AFRL na konci března zadá vypracování návrhu prototypu a poté přidělí zakázku a podepíše smlouvy. Řízením projektu CHPS byl pověřen M. Lopez z ředitelství pro kosmická plavidla, bude se na něm podílet několik složek armády USA a další organizace. V současné době laboratoř hledá partnery pro vývoj technologií. Na vývoj družice bude dohlížet AFRL a o využití bude rozhodovat Velitelství vesmírných vzdušných sil.

Zdroj: Youtube

Za odvrácenou stranu Měsíce…

Podle uvedených zdrojů zatím žádné podrobnější informace o projektu CHPS nejsou k dispozici. Kratičká informace na stránkách AFRL říká, že se jedná „kosmický experiment navržený názorně dokázat základní povědomí o potenciálu kosmické oblasti v cislunárním systému.“ V tuto chvíli nelze říct, zda bude vůbec tato družice někdy vypuštěna a pokud ano, kdy. Předpokládá se však, že by to mohlo být v roce 2025. Na veřejnost se zpráva o CHPS dostala teprve nedávno, ale už teď se také objevují otázky ohledně etiky a oprávněnosti umístit vojenská zařízení poblíž „našeho nejbližšího orbitálního souseda“.

Zdroje: www.space.com, www.afrl.af.mil, futurism.com