Špičkové technologie jako hrozba?

Moderní technologie jsou už běžnou součástí našeho života. Jak osobního, tak profesního. Využívá je běžně každý pracovní i vědecký obor. Novinky v této oblasti vědci každoročně představují na Světové konferenci o umělé inteligenci v Šanghaji. Tam hovořil o důležitosti špičkových technologií pro lidstvo i výkonný ředitel UNIDO Li Yong. Umělá inteligence je užitečný a důležitý pomocník, to jistě, je však i hrozba? Už slavný teoretický fyzik S. Hawking (1942-2018) několikrát varoval, že se umělá inteligence bude neustále zdokonalovat a to rychlostí nesrovnatelnou s vývojem člověka. Lidem tak, kromě jiného, hrozí, že se ocitnou na nižším stupni vývoje. I americký miliardář a podnikatel E. Musk, ač sám vyvíjí roboty, je názoru, že bychom měli být velmi opatrní. Co nám tedy od robotů hrozí?

Zkáza lidstva?

Jedním z vědců z jiné oblasti než technologické je E. Torres, historik, který svůj článek o hrozbě umělé inteligence publikoval v polovině roku 2022 v The Washington Post. Je přesvědčený, že počítače budou brzy mnohem chytřejší než lidé. Domnívá se, že do roku 2075 zcela překonají lidskou inteligenci. Dokonce, že můžou lidem vyhlásit válku a lidstvo vyhladit. Říká, že kognitivní procesy umělé inteligence jsou zcela odlišné. „…jsou možná tou nejnepředvídatelnější věcí v naší budoucnosti,“ řekl. Už dnes umělá inteligence dokáže porazit vynikající šachisty a hráče pokeru. Historik má tedy obavy, že lidé nedokážou předvídat její jednání. Nedokážou to při hře, natož pak v realitě. Je přesvědčený, že pokud počítačům dáme velkou moc, bude to naše zhouba. Podle Torrese není lidstvo na super vyspělé přístroje připravené. „Zavádění umělé inteligence do všech oblastí života je nyní jako, zapalování zápalek vedle továrny na ohňostroje'“, domnívá se. A není jediný.

Zdroj: Youtube

Obavy se množí

V časopise AI Magazine vyšel v září 2022 článek týmu oxfordských výzkumníků M. Cohena a M. Osborna a vědeckého pracovníka M. Huttera ze společnosti DeepMind, kde se snažili nalézt odpověď na otázku, zda se superinteligentní umělá inteligence může nějak zvrtnout a vyhladit lidstvo. Došli k názoru, že to je pravděpodobné. „Za podmínek, které jsme určili, je náš závěr mnohem silnější než závěr jakékoli předchozí publikace – existenciální katastrofa je nejen možná, ale i pravděpodobná,“ napsal Cohen na Twitteru začátkem září. V článku vědci píší, kromě jiného, že by mohlo dojít k boji o zdroje a v tomto ohledu by měl člověk „špatné vyhlídky“. „Pokud soutěžíte s něčím, co vás dokáže přelstít na každém kroku, pak byste neměli očekávat, že vyhrajete,“ řekl Cohen. A jak vědci napsali, „ …prohra v této hře by byla fatální.“ Nabádají tedy, aby lidstvo v oblasti umělých technologií postupovalo pomalu a opatrně. Je tu samozřejmě i hrozba, že se vyspělé technologie dostanou do špatných rukou a budou zneužity, nebo že je napadnou hackeři. Jak se někteří odborníci domnívají, možná by měl existovat nad vývojem technologií nějaký odborný dohled na více úrovních.

Zdroje: anomalien.com, greekreporter.com