Tento gigantický masožravý predátor žil před zhruba devadesáti miliony lety na území dnešního Uzbekistánu. Své jméno získal po matematikovi, astronomovi a významném sultánovi Ulugbegovi, který vedl v 15. století říši právě na území dnešního Uzbekistánu. Část čelisti Ulughbegsaurus uzbekistanensis byla nalezena na poušti Kyzylkum v osmdesátých letech minulého století. K objevu jako takovému ale došlo mnohem později v roce 2019, kdy na tuto kost narazili vědci v uzbeckém muzeu.

Paleontology velmi zaujala především velikost tohoto dravce. Osmimetrová šelma vážila 1000 kilogramů, byla tedy delší než slon africký a těžší než bizon. Dinosaurus byl srovnatelný s tyranosaurem rexem!

S tyranosausem si byli velmi podobní

Nově popsaný druh náleží do rodiny carcharodontosaurů, což byli ještěři gigantických rozměrů se žraločími zuby. Tato děsivá zvířata byla konkurenty tyranosaurů, jejichž nejznámějším druhem je tyranosaurus rex. Oba tito živočichové si byli velmi podobní. Carcharodontosauři obecně dorůstali do větších rozměrů, ale byli štíhlejší a lehčí než mohutní tyranosauři. I přes své útlé tělo však dosahovali váhy až šesti tisíc kilogramů!

S T-rexem se ale osobně potkat nemohl

Tyranosaurus rex žil asi před 68 až 66 miliony let, tudíž se s druhem Ulughbegsaurus uzbekistanensis potkat nemohl. Carcharodontosauři totiž ze světa vymizeli už asi před 80 miliony lety. Tyranosauři mezitím povyrostli a zesílili a stali se tak dominantními masožravými predátory v Asii a Severní Americe. Tyranosauři patřili k vůbec posledním žijícím druhohorním dinosaurům a dožili se nejspíš katastrofy na konci křídy před 66 miliony let.

Ulughbegsaurus uzbekistanensis byl hlavní predátor své doby

Jelikož T-rex žil až později, a navíc na území celého západu dnešních Spojených států amerických a části Kanady a Mexika, a jeho asijský předek tyranosaurus Timurlengia měřil jen 4 metry na délku a vážil asi 170 kilogramů, byl zřejmě dominantním masožravým predátorem svého ekosystému Ulughbegsaurus uzbekistanensis.

„Náš objev dokazuje, že byli carcharodontosauři stále dominantními predátory v Asii před 90 miliony lety,“ uvedl pro server Science Alert šéf výzkumu Kohei Tanaka, asistent profesora na univerzitě v Cukubě v Japonsku.

Tento objev potvrdil i profesor paleontologie na univerzitě v Minnesotě, Peter Makovicky, který se výzkumu nezúčastnil. Podle něj je „velmi pravděpodobné“, aby byl U. uzbekistanensis na vrcholu lokálního potravinového řetězce. „Domnívám se, že je ta kost tak velká, že to musel být opravdu velký predátor, velmi pravděpodobně hlavní predátor svého ekosystému,“ uvedl pro Live Science Makovicky.

Zdroje: www.denik.cz, techfocus.cz, www.nationalgeographic.com