Největší sladkovodní rybu, jaká kdy byla ulovena a také zdokumentována, chytili rybáři v kambodžském úseku řeky Mekong. Šlo o samici rejnoka o hmotnosti tří set kilogramů, čímž o celých sedm kilo překonala do té doby platné rekord, jenž patřil 293 kilogramů vážícímu sumci. Také on byl v roce 2005 uloven právě v Mekongu, jen o něco výše proti proudu, v Thajsku. Vypadá to tedy, že pokud byste se chtěli pochlubit skutečně velkým úlovkem, bude nejlepší vydat se právě do těchto končin. Milovníkům opravdových rybích obrů vědci navíc vzkazují, že právě rejnoci mohou v extrémních případech vážit až šest set kilogramů.

Čtyři a půl tisíce kilometrů ráje

Řeka Mekong je k rybolovu jako stvořená. Jako dvanáctá nejdelší řeka na světě a třetí v Asii stéká z Tibetské náhorní plošiny přes území Číny, Myanmaru, Laosu, Thajska a Kambodži až do Vietnamu, kde se po čtyřech a půl tisících kilometrech od svého pramene vlévá do Jihočínského moře. Na tak dlouhé cestě má tedy dost času vytvořit vhodné prostředí pro neuvěřitelně pestrou směsici vodních živočichů, včetně tak obřích ryb, jakou je i ona samice rejnoka, vylovená v Thajsku přibližně před rokem, 13. června 2022. Na místo se tehdy samozřejmě seběhli nejen místní rybáři, ale echo dostali také výzkumníci, kteří neváhali a vydali se k řece, aby gigantický úlovek náležitě přeměřili, zdokumnetovali a také označili.

Dobré znamení pro ekology

Výskyt takto obrovských ryb v Mekongu považují zvláště ekologové za velmi dobré znamení, které dokazuje, že je v těchto vodách svět ještě víceméně v pořádku. Pro místí převážně velmi chudé obyvatelstvo je takové zjištění doslova životodárné. Mnozí se totiž živí právě rybolovem a ryby zde tvoří jednu ze základních součástí jídelníčku.

Zdroj: Youtube

Pamatují i dynosaury

Jak se rybáři podařilo takový úlovek přemoci, zůstává i pro tamní lidi záhadou. Rejnoci navíc mají nejen vynikající mimikry, které prakticky znemožňují jejich odhalení, pokud se sami nerozhodnou se lidem ve svém přirozeném prostředí ukázat, ale také bohaté zkušenosti získané vývojem od pradávných dob. Podobně jako žraloci, pochází i rejnok z hlubin dávnověku a za miliony let se prakticky nezměnil. Zjevně ke změnám nemá důvod, jeho podoba a život jsou v pořádku právě takto. Proč tedy měnit něco, co přírodě vyhovuje?

Zdroje: wikipedie, nytimes, independent