Pohodové Kilimandžáro

Země: Tanzanie.

Kilimandžáro je symbolem Afriky, a tak právě na tuhle bezmála šestitisícovou horu míří turisté z celého světa. I když to vlastně není ani hora, ani šestitisícová... Kilimandžáro je horský masiv skládající se ze tří vyhaslých sopek. Nejvyšší bod Uhuru na vulkánu Kibo má nadmořskou výšku 5895 metrů. Tolik obecně.

Zkušenosti přímo ze svazů jsou daleko zajímavější. Říká se, že jde o nejpříjemnější „šestitisícovku", protože až na vrchol se dostane i nehorolezec. Po úpatí vede několik tras rozdělených podle náročnosti a cesta vzhůru trvá nejméně čtyři dny.

Cestu do nebes s vámi absolvují nosiči, kteří zároveň plní role průvodců a kuchařů. Na těch méně náročných stezkách na vás pak čeká ubytování v chatkách, strmější trasy vyžadují spánek ve stanech.

Nejúžasnější je, že podle nadmořské výšky postupně překonáte deštný prales, deštivé a mlhavé pásmo a čím blíže vrcholu, tím bude vegetace ustupovat. Teplota ve dne dosáhne až na 35°C a v noci padá pod bod mrazu.

Po několikadenní dřině, jakou zdravý člověk zvládne, dorazíte na vrchol vulkánu. U stojanu s nápisem „Gratulujeme" ten krásný a neopakovatelný moment nejednoho turistu dojme k slzám...

Výlet na safari


Země: Keňa, Tanzanie, Uganda.

Téměř synonymem pro Afriku se stalo také safari. Sousední státy Keňa, Tanzanine a Uganda se liší v nabídce divoké zvěře. Keňa je jako stvořená k pozorování slonů. Chobotnatci se sdružují především v národních parcích Amboseli a Samburu. V Tanzanii jsou k vidění velká stáda a poslední zmiňovaná země je zase rájem goril.

Vidět žirafy, lvy, zebry, antilopy a další divokou zvěř z blízkosti několika metrů, v tom je kus adrenalinu a vzrušení. Ale co teprve cítit jejich dech?! V nabídce cestovek najdete expedice, při nichž přímo ve zdejších národních parcích přenocujete.

Za soumraku řada zvěře ožívá a buďte si jisti, že přijde prozkoumat ten podivný a neznámý opláštěný hrbolek. Od šelem vás pak dělí právě jen stan. Kdo tohle nezažil, asi nepochopí... Dalším zážitkem je snídaně žiraf při ranním rozbřesku. Tam hluboko v Africe dětské sny opravdu ožívají.

Pestrobarevné moře jako bonus


Země: Tanzanie.

K Tanzanii totiž patří také proslulé souostroví Zanzibar. Bělostné pláže tu omývá tyrkysově až smaragdově zbarvený indický oceán a hotely jsou od jednoduchých po luxusní.