Lidé, kteří žijí na ostrovech tak povýšili na ochránce přírodní rezervace, která je největší zónou zákazu lovu v Atlantském oceánu a čtvrtou největší mořskou rezervací na světe. Místní se však nemusí bát, v 10 % místních vod mohou lovit a zajistit si tak v odlehlém místě záruku obživy. Tristan da Cunha je totiž místo, jaké na světě jinde nenajdeme. Od nejbližšího obydleného místa, ostrova Svatá Helena, je vzdálen 2173 kilometrů. Od nejbližšího místa na kontinentu, břehů Afriky, leží 2400 kilometrů a od Jižní Ameriky 3360 kilometrů.

Desítky milionů mořských ptáků se vznášejí nad vlnami, tučňáci a tuleni relaxují na plážích, na pobřeží se množí ohrožení žraloci a v hlubinných kaňonech zpívají své písně tajemné velryby. Britský ministr životního prostředí Lord Goldsmith se nechal slyšet, že nová chráněná mořská oblast je skutečně obrovským vítězstvím v ochraně biodiverzity.

Je otázkou, zda pro obyvatele tato nová výzva znamená zlepšení podmínek pro život. Podle informací z února 2020 zde žije 292 obyvatel a jejich počet se drasticky nemění. Zajímavostí je, že naprostá většina zdejších obyvatel má společných 15 předků, kteří na ostrov přijeli mezi lety 1816 až 1908 a používá se pouhých devět příjmení – Collins, Glass, Green, Hagan, Lavarello, Repetto, Rogers, Squibb a Swain. Vzdálený ostrov má sice svého lékaře, pokud byly ale nějaké komplikace, dávalo se vědět projíždějícím rybářským lodím, které nemocného vyzvedli a odvezli jej do Kapského města. Jak to bude nyní se zásobováním nebo právě komunikací s rybářskými loděmi, které ve vodách nesmí lovit, se zatím neví.

(Zdroj: www.tristandc.com/index.php a www.britannica.com/place/Tristan-da-Cunha-island-group)