Tribeč je krajinný celek, který můžeme najít ve Fatransko-tatranské oblasti. Nachází se mezi slovenskými městy Nitra, Topoľčany, Partizánske a Zlaté Moravce. Turisty tato oblast láká nejen hustými borovými lesy, ale také záhadnou atmosférou, kterou místo oplývá. Ne nadarmo se mu říká „slovenský bermudský trojúhelník“. (Zdroj: vyslapy.cz)

Šamšalovo zmizení

V americkém bermudském trojuhelníku se ztrácejí celé lodě a letadla, na Slovensku to jsou výletníci. V lesích se mělo ztratit už více než 70 osob. První případ zmizení se údajně stal v roce 1929, kdy podle pramenů zmizel v lesích horal Štefan Šamšal. Přesto, že pátrání trvalo 3 měsíce, se jeho tělo nikdy nenašlo. Záhadná zmizení se poté opakovala.

Zajímavé svědectví o zmizení poskytl zaměstnanec kamenolomu Ján Murgaš roku 1934. Ve své výpovědi řekl, že se ztratil tak, že spadl do neznámé černé díry. Tento popis je zaznamenán i v oficiálním spisu z policejního vyšetřování.

Fischer skončil v ústavu

Zajímavý je případ turisty Waltera Fischera, který se stal o pět let později. Byl totiž jako jeden z mála ztracených tři měsíce po svém zmizení nalezen.

Mnoho záhadolologů bylo nadšených, jelikož díky muži existovala možnost odhalení záhady lesa. Mýlili se však. Stav ubohého muže byl žalostný: byl v bezvědomí, na těle měl četné krvavé šrámy a utrpěl mnohé popáleniny. Nebyl schopný popsat, co se mu stalo, a dožil v ústavu pro duševně choré v Žilině.

Topil zmizel ze zamčeného domu

Roku 1980 se odehrál další neuvěřitelný případ. Čech Antonín Topil opět ze záhadných lesů zmizel. Znepokojující je skutečnost, že se v den zmizení nacházel ve svém domě, který byl uzamčen zevnitř. Žádné známky vloupání nebyly nalezeny, a tak byla možnost cizího zavinění vyvrácena.

Propadliště a tajemné podzemí

Není divu, že místí kvůli zmizením věří v nadpřirozenou sílu onoho místa. Svědci dokonce popsali podivné světlo, které má zmizení doprovázet. Mluví se o bludičkách či časoprostorových trhlinách. Nalezení o svých zkušenostech nechtějí mluvit a při pouhé myšlence na toto údolí se rozklepou strachem.

Kritici těchto teorií však poukazují na měkká propadliště, která se v některých místech zmíněných pohoří mohou nacházet. V minulosti byli svědky propadů dělníci, kteří zde pracovali. Kromě toho se tato místa hemží prázdnými důlními štolami či hradními chodbami. (Zdroj: pelipecky.cz)

Pravdou také je, že Viktor Lošťák, který před lety napsal článek Případ Tribeč: Expozice z roku 1999 a z něhož čerpala většina autorů píšících o „slovenském bermudském trojuhelníku“, přiznal, že si většinu informací vymyslel. (Zdroj: epochalnisvet.cz)

O pohoří Tribeč a jeho záhadách pojednává i celovečerní film Trhlina, jenž existuje zároveň i v knižním zpracování. Autorem knihy je slovenský spisovatel Jozef Karika. V díle předkládá příběh tajemného Igora, který doplnil o vlastní ověřená zjištění. Využívá dokonce nahrávky výše zmíněného Waltera Fischera na gramofonových deskách. Dílo se pyšní oceněním Kniha roku 2016 v kategorii čtenářů. (Zdroj: tomaskralicek.blog.idnes.cz)