Návštěvníci procházejí podél stánků a jediné, co by je mohlo překvapit, jsou koleje oddělující levou a pravou stranu trhu. Koleje uprostřed trhu nebo náměstí – to na západě znamená, že vlak nebo tramvaj zde neprojela už několik let. Ne však tady, na železničním trhu Maeklong.

TRH DEŠTNÍKŮ

Najednou přes reproduktory, kterých byste si běžně nevšimli, zazní malebný zvuk zvonku. Prodejci s úsměvem na tváři začnou kvapně odklízet vystavené zboží z blízkosti kolejí a stahovat markýzy stánků, které návštěvníky a potraviny chránili před palčivým slunečním světlem. Vytvořil se tak průchod, kterým za pár minut bude pomalu projíždět vlak. Typické odklízení markýz se stalo tak populární, že se trhu začalo přezdívat Talat Rom Hoop (ตลาด ร่ม หุบ), neboli Trh deštníků.

Vlak už je v dohledné vzdálenosti, nejdříve ho však slyšíte. Po celou dobu, kdy projíždí trhem, troubí strojvedoucí na klakson. Davy turistů postávají podél kolejí a vášnivě tuto raritu fotí a natáčí. Místní prodejci už jsou na vlak tak zvyklí, že jakmile vlak odjede z jejich prodejního místa, rychle natahují markýzy stánku zpět na své místo. Pohyby jsou tak plynulé, že máte pocit, jako by látku natahovala sama zadní část vlaku. Prodejci také posunou košíky se zbožím, sednou si na své místo a pokračují v činnostech.

Zdroj: Youtube

Vlak projíždí každé dvě hodiny

Přes den se tato atrakce zopakuje ještě sedmkrát. Vlak projíždí přes trh každé dvě hodiny. Příjezdy a odjezdy jsou vypsané na tabuli uprostřed trhu, takže si aktuální časy můžete zapsat. Pokud byste tyto dvě hodiny museli čekat, nudit se rozhodně nebudete. Trh nabízí zajímavé pohledy na místní prodejce, kteří sekají maso, čistí zeleninu nebo smaží záhadné potraviny. Na trh se dostanete nejlépe taxíkem nebo autobusem. Přes víkend můžete výlet spojit i s další návštěvou. Nedaleko Maeklongu se nachází ikonický plovoucí trh Apmhawa.

Zdroje: edition.cnn.com, worldtravelfamily.com, www.youtube.com