morezprav.cz, phys.org, www.livescience.com

Stará továrna

V Melka Kunture, archeologickém nalezišti v Etiopii, objevili vědci přes milion let starou továrnu. Sloužila na výrobu obsidiánových ručních seker. Nález je ohromujícím příkladem, jak tehdejší lidé uměli pracovat se sopečným sklem.

Obsidián patří mezi materiály, ze kterých lze vyrábět nejostřejší čepele na Zemi. Sopečné sklo je však nesmírně křehké a náročné na opracování. Nález staré továrny je důkazem, jak si lidé obsidián v dávné historii osvojili.

Vědci našli továrnu zahalenou do vrstvy sedimentů, jejichž stáří datovali na přibližně 1,2 milionu let. Jde o jedinou továrnu tohoto druhu, která spadá do období raného pleistocénu.

"Archeologická naleziště označovaná jako knappingové dílny jsou zaznamenána až ve druhé polovině středního pleistocénu a zatím pouze v Evropě. Nejvýznamnější dílny na výrobu seker z doby kamenné, které se nacházely převážně ve Francii a Velké Británii, byly spojeny s tvorbou křemenných čepelí. Obecně lze říci, že obsidián se hojně využíval až od střední doby kamenné," uvedli vědci.

Objev továrny zcela změnil vše, co jsme si o obsidiánu a jeho využití dosud mysleli. Pod starověkou vrstvou sedimentu se nacházelo přibližně 600 kamenných nástrojů, z nichž všechny kromě tří byly vyrobeny právě z obsidiánu.

Práce se sopečným sklem

"Pomocí statistické analýzy ukazujeme, že se jednalo o cílenou činnost, během které vznikaly že velmi standardizované ruční sekery. Jednalo se o dílnu na výrobu kamenných nástrojů," dodali.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Lidé, kteří obsidiánové předměty vyrobili, jsou vědcům zatím neznámí. Vědci však potvrdili, že ti, jež za touto výrobou stojí, "pilně aplikovali sekundární retuše a zaměřovali se na konečnou regularizaci artefaktů".

Nalezené předměty jsou vyrobené s takřka dokonalou homogenitou, která vyžaduje nejen dovednost s obsidiánem pracovat, ale také zručnost, protože obsidián je velmi křehkou horninou.

Související články

"Výrobci museli přesně vyhodnotit sílu úderu, aby se vyhnuli tvorbě málo použitelných šupin nebo jen nerozbili jádro. Navíc práce s tak ostrým materiálem a bez rukavic, je velice náročná a vyžaduje velkou opatrnost, aby si ti, jež s ním pracují nerozřízli ruce," uvádí vědci.

Objev továrny více než milion let staré je tak z vědeckého hlediska skutečným zázrakem, který práci těch, kdo tyto předměty vyráběli, povýšil na umění.