Jaký byl příběh slavné mumie? To už dnes alespoň částečně víme. Velkou zásluhu na tom má Nina Nielsen z dánského muzea Silkeborg a její spolupracovníci, kteří v nedávno zveřejněném výzkumu znovu důkladně analyzovali obsah střev této mumie. Doufali přitom, že tím osvětlí příčinu jeho smrti. A to se povedlo. Podívejte se, co všechno zjistili!

Jak Tollundský muž zemřel?

Podle všeho měl být Tollundský muž zabit. Po odstranění rašeliny kolem krku se totiž objevila oprátka jako svědectví o jeho násilné smrti. Oprátka a stopy po škrcení jasně ukazují na oběšení. Výraz ale i poloha, v níž byl muž po staletích nalezen, vypovídá o tom, že nešlo o běžnou vraždu, nebo dokonce trest pro hříšníka. Jednalo se zřejmě o rituální vraždu a muž měl být obětován bohům.

V jakém stavu jeho tělo našli?

Nalezený Tollundský muž měl při nálezu klidný výraz, ležel na boku v přirozené poloze spícího člověka s blaženým výrazem ve tváři. Byl zcela nahý, kdyby se totiž oděvy v močálu rozložily, zůstaly by na pokožce otisky struktury textilu. Měl na sobě pouze koženou kápi a opasek. Jeho hlava se zachovala z celého těla nejlíp. Oči měl zavřené a rty našpulené, vypadalo to jako kdyby se tiše modlil nebo meditoval. Muž měl vlasy ostříhané nakrátko a tvář hladce oholenou, jen se zcela krátkým strništěm vousů na horním rtu a na bradě. Vypadá to, že se v den své smrti pravděpodobně neoholil. Ano, až tak dokonale je tělo zachované. Díky tomu je možné vidět i přibližně milimetrové strniště.

Tollundský muž nebyl příliš vysoký

Co dalšího stav mumie o dávném obyvateli dánských bažin prozradil? Tak třeba dobu, kdy Tollundský muž žil. Ukázalo se, že s největší pravděpodobností to bylo mezi lety 375–210 před naším letopočtem a minimálně poslední rok před vraždou pobýval na území Dánska. Jeho věk se pohyboval mezi 30-40 lety a měřil 1,61 metru.

Co naposledy jedl?

Vědci analýzou zbytků rostlin a pylu, a také chemickou analýzou steroidů a proteinů zjistili, že Tollundský muž naposledy jedl asi 12–24 hodin před smrtí. Byla to kaše, jež obsahovala ječmen, rdesno, len a nejspíš i nějaké ryby. Podstatný byl objev plev. Kaše z obilnin by sama o sobě nebyla ničím zvláštním, pozoruhodné ale je, že velké množství plev bylo nalezeno i v útrobách jiné podobné mumie z rašeliniště, takzvaného Grauballského muže, jenž byl objeven ve stejné oblasti a pochází ze stejné doby jako Tollundský muž. Podle archeologů je možné, že dotyční měli shodou okolností velmi podobné jídlo. I to podle vědců dokazuje, že šlo o jistý druh rituálu. V takovém případě by tedy byli Tollundský muž, Grauballský muž, a také další podobné mumie skutečně do rašelinišť obětováni.

Tělo Tollundského muže je vystaveno v dánském muzeu Silkeborg, ale originální je jen hlava, zbytek těla představuje replika.

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, www.lifee.cz, www.dotyk.cz