Již v lavicích na základní škole jsme slyšeli, že Island je stát na stejnojmenném ostrově na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu. S rozlohou 103 tisíc km2 je asi o třetinu větší než Česká republika. Ovšem žije tu jen 377 tisíc obyvatel, a to navíc ještě víc než polovina v hlavním městě Reykjavíku a jeho okolí.

Právě hustota zalidnění (pouze 3 obyvatelé na jeden km2) představuje významný faktor, který činí z Islandu tak jedinečnou zemi. Přidejme k tomu nehostinnou krajinu, drsné podnebí, ledovce i činné sopky (stačí vzpomenout, jak letecké dopravě v roce 2010 zavařil vulkán Eyjafjallajokull) a je jasné, proč se mu přezdívá peklo, konec světa nebo země ohně a ledu...

Džíp a jedeme!

Ochutnat na vlastní kůži ráz Islandu a obdivovat jeho nenapodobitelné krásy je snem mnoha cestovatelských srdcí, fakt je ale ten, že toto dobrodružství skutečně není pro každého. A to se teď vůbec nebavíme o penězích, resp. o faktu, že jde o jednu z nejdražších zemí Evropy. Davy turistů dychtivých po stáncích s občerstvením a ubytování v luxusním hotelu tu tak rozhodně nenajdete.

Nezaměnitelná atmosféra jako z jiného světa, nádherné přírodní scenérie, které ani v nejmenším neruší zásah člověka, vodopády, ledovce, polární záře či lávová pole jsou největšími lákadly ostrova. Jejich návštěva je ale vykoupena poměrně tvrdou zkouškou...

Turisté na tomto téměř pustém ostrově fungují tak, že si po příletu (většinou na letiště Keflavík, které je vzdálené asi 50 km jihozápadně od Reykjavíku) půjčí vůz a vyrazí na cesty.

Okolo celého ostrova vede asfaltová silnice číslo 1, která je většinou sjízdná i menšími a levnějšími automobily. Kdo se ale chce vydat do vnitrozemí, musí zainvestovat a pronajmout si džíp. Středem ostrova totiž velmi často vedou nezpevněné prašné cesty a tu a tam je potřeba přebrodit nějakou řeku. Ptáte se, proč nevybudují asfaltky? Nemá to smysl, protože mnohé cesty v průběhu roku mění trasu podle změněných koryt řek...

Hlavně nepromoknout

Ale to vůbec nejhorší na Islandu je počasí. Zdejší subpolární oceánské podnebí je ještě ovlivněno stykem teplého Golfského proudu se studenými vodami Severního ledového oceánu. To má v kombinaci s hornatým pobřežím za následek četné srážky, které na jihu ostrova dosahují úhrnu až 3000 mm za rok!

V průvodcích se proto dočtete o důležitosti vhodného trekkingového vybavení. Základem jsou kvalitní nepromokavé materiály oblečení, bot i stanu, protože když zmoknete, jakože na Islandu stoprocentně zmoknete, velmi těžko se tu promočené věci suší. Nepříjemné mrholení je na denním pořádku, ve vnitrozemí navíc nepříjemně fouká a prochladnout lze i od země ve stanu... Ve vnitrozemí byste hledali hotely marně, tam se spí jedině v kempech.

Inu žádný navoněný luxus. Ostatně právě proto sem dobrodruzi s perfektním fotovybavením vyrážejí pro nejlepší fotky svého života. To, co na Islandu, jinde na Zemi neuvidíte.


NEJFOTOGRAFOVANĚJŠÍ MÍSTA

Vodopád Godafoss - Milovníci dlouhých expozic při focení si přijdou na své třeba u Godafoss (v překladu Vodopád bohů), který vzdáleně připomíná Niagarské vodopády.

Údolí Haukadalur - Turisty velmi vyhledávaný je gejzír v údolí Haukadalur. Jeho blankytně modrou barvu způsobuje plyn obsažený ve vodě.

Kostel Hallgrímskirkja - Také hlavní město Reykjavík stojí za návštěvu. Jednou z jeho dominant je 74,5 metru vysoký kostel Hallgrímskirkja dokončený teprve před třiceti lety.

Pohoří Landmannalaugar - Toto místo je známé také jako Duhové hory pro svoji barevnost. Nachází se v přírodní rezervaci Fjallabak, kde je k vidění také lávové pole a horké geotermální prameny.

Ledovcová laguna Jökulsárlón - Kry odlomené z ledovce plují po křišťálově čisté laguně, právě tady je občas k vidění polární záře.

Vodopád Dettifoss - Dettifoss představuje nejmohutnější vodopád v Evropě a jeho hučení už zdálky budí respekt!

Oblast Námafjall Hverir - Jde o geotermálně aktivní oblast poblíž sopky Krafla, která připomíná spíš krajinu Marsu. Kouřící fumaroly chrlí výpary nevábně vonícího sirovodíku.

Sopka Eyjafjallajokull - Erupce sopky s nevyslovitelným názvem Eyjafjallajokull 14. dubna 2010 vyvrhla sopečný popel do atmosféry do výše několika kilometrů a uzavřela vzdušný prostor téměř v celé Evropě! Od té doby ji chce mít na fotce každý.

Všechna zmíněná místa najdete ve fotogalerii...