Ideál krásy

Ideál ženské krásy se v různých obdobích měnil. Plné a zaoblené tvary ženského těla obdivované především v období renesance a baroka, vystřídala móda až vyzáblých křehkých dívek. Minulé století přineslo dokonce trend vyhublých ženských těl a žen s chlapeckou postavou. V chudších oblastech, kde není dostatek potravy, je pro muže atraktivní kyprá ženská, což je zárukou, že má dostatek tuku pro přežití, je i symbolem společenského postavení, protože si může jídlo dovolit. Naopak hubenost dívky může ukazovat na nemoc, slabost a neschopnost rodit děti.

Studie, která překvapila

Upřednostňování různých proporcí těla není vrozené, ovlivňuje ho prostředí a dostatek zdrojů,“ říká studie uveřejněná v časopise PLoS ONE. V chudším prostředí jsou lidé vystaveni stresu, což vedlo výzkumníky k experimentu ukázat, v jaké míře se stres podílí na vnímání ženských proporcí. Uvedené studie se zúčastnilo osmdesát mužů, zhruba polovina z nich podstoupila zátěžovou zkoušku, tzv. Trierův sociální stresový test a poté v časové tísni měli vypočítat jednoduché úlohy. Obě skupiny pak dostaly obrázky různých typů žen od vychrtlých až po obézní, aby ohodnotily, které je nejvíce přitahují. Pro stresované muže byly nejatraktivnější ženy s nadváhou. Skupina mužů, která nebyla stresu vystavena, hodnotila jako přitažlivé ženy štíhlejší až „normální“. Stresovaným účastníkům se navíc líbilo i více tělesných typů. Studie potvrdila „evoluční teorii“, kdy muž v období nedostatku dává přednost obézním ženám.

Jsou však boubelky jen pro stresované muže?

Časopis The Journal of Sex Research uveřejnil výsledky studie Westminsterské univerzity, která říká, že pro určitou skupinu mužů je ideální žena s nadváhou. Ač to možná nezní hezky, odborně se jim říká „obdivovatelé tuku“. Výzkumníky zajímalo, zda se tito obdivovatelé podvědomě nebouří proti zavedené představě, že atraktivní žena je jen štíhlá žena. Většina si myslí, že dávat přednost silnějším ženám je přirozené a normální. Studie se také zabývala otázkou, jak tito muži vnímají obezitu v souvislosti se zdravotními problémy. Některým na zdraví v tomto směru nezáleží, jiní se dokonce domnívají, že by se spíš mělo přehodnotit, co znamená pojem „zdravý“. Jsou však muži, kterým prostě "jenom" špíčky ani kila navíc nevadí. A není jich málo. Pro každého chlapa nejsou důležité jen ideální míry. Velkou roli hraje celkový vzhled. Vlasy, oči, pohyby, oblečení a hlavně povaha. Krása vnitřní. Žena větších rozměrů navíc vzbuzuje pocit, že ráda jí, tedy bude i ráda vařit, je jakýmsi příslibem harmonického rodinného prostředí. Chlap, který touží především po šťastném rodinném zázemí a chce mít po náročné práci doma klid, dá spíš přednost „hodné ženské“ a je mu úplně jedno, že neodpovídá „ideálu krásy“.

Zdroje: www.livescience.com, abcnews.go.com, healthland.time.com