Aby se naskytly ony nezapomenutelné pohledy, musí cyklistům vyjít počasí. A to je na horách nevyzpytatelné. Takže je důležité být připraven a kromě standardní bezpečnostní a servisní výbavy mít v kapsičce pod sedlem nebo rámem připravenou i pláštěnku. Slunný den se velmi snadno a rychle může změnit v deštivý. Plánování trasy je rovněž důležité. Tak co se vydat třeba z Albrechtic v Jizerských horách vstříc Jizerské magistrále?

Šlápněte do pedálů

Cesta začíná pěkným stoupáním, a to až k Mariánským boudám, kde se rozděluje do několika směrů. V praxi to znamená skoro šest nekonečných kilometrů do kopce, které chtě nechtě vezmou síly. A to i psychické. Jakmile ale toto cyklista překoná, má vyhráno. Tedy za předpokladu, že dál zvolí správnou trasu.

Nejpřijatelnější variantou pro běžné turisty s kolem směrem na Smědavu je odbočka na Protrženou přehradu a následně štreka přes Kasárenskou dál. Je to sice delší varianta, ale rozhodně schůdnější, co se týká procent stoupání. Na Kasárenské se konečně připojíte na Jizerskou magistrálu a můžete se vydat přímo směrem na Smědavu, kde čeká vyhlášené občerstvení.

Z výšlapů to ovšem není vše, pokud budete chtít na Knejpu, a že byste měli. Jde o cestu, kde se můžete kochat krásami Jizerských hor. Například kamenitým korytem potoku Bílá Smědá nebo Smědavskou horou s kótou 1084 m. n. m. Ještě působivější pohled se za dobrého počasí naskytne právě z Knejpy. Horu Jizeru (1122 m. n. m.) nelze přehlédnout. O dva metry vyšší Smrk je zase rájem bikerů, kteří mají rádi adrenalin. Je zde několik uměle vytvořených tratí s různou obtížností, zasazených přímo do lesa.

Čekání na dlouhý sjezd

Další zastávkou před návratem do Albrechtic může být rašeliniště Na Čihadlech, kde je postavena skromná rozhledna. Z ní se dají pořídit krásné snímky rašeliniště s Černou horou v pozadí. Po této chvilce odpočinku už čeká jen dlouhý sjezd. Každý cyklista, který zde byl, potvrdí, že po dřině v kopcích jde o zaslouženou odměnu. Přestože je většina cest vytvořena z betonových panelů nebo v lepším případě z asfaltu, není radno podcenit sjezdařské schopnosti. Stačí zde málo a můžete skončit mimo trať, o čemž může vyprávět nejeden nešťastník.

Pokud se však podobným karambolům vyhnete a obrníte se proti nástrahám počasí, může být putování na kole po Jizerkách moc příjemným zážitkem, byť třeba jen víkendovým. A když si pro ubytování zvolíte penzion se saunou, vstřebáte únavu z každodenních desítek našlapaných kilometrů mnohem lépe a večer vám bude pořádně chutnat...