Skutečným skvostem mezi městy je Telč. Končina s rozlohou pouhých 25 km2 je dvacetkrát menší než Praha. Přesto si v jednom ohledu s hlavním městem nezadá! Historické centrum obou míst je totiž zapsané na prestižním seznamu UNESCO.

Nenápadná obec v kraji Vysočina si pozornost cestovatelů jednoznačně zaslouží. Atmosféra Telče je totiž doslova a do písmene skvostná. Po celá staletí se toho na tváři města příliš nezměnilo, a tak si v jeho ulicích budete připadat jako v pohádce.

Dobovou atmosférou doslova srší náměstí Zachariáše z Hradce, které je lemované historickými domy s pestrobarevnými fasádami. Pochopitelně nechybí ani tak typické staročeské podloubí... Člověk se tu snadno zasní, jak zde kdysi o nedělích korzovali dvořané v pompézních šatech.

Pohádkou dýchá také místní renesanční zámek, přestavěný v 16. století z původního hradu. Zámek Telč a také jeho přilehlé zahrady, které každoročně navštíví sto tisíc lidí, sloužily už mnohokrát jako filmové kulisy. Natáčely se zde pohádky Pyšná princezna, Kouzelný měšec nebo Z pekla štěstí.

Filmaře prý do Telče táhne ryzí renesance – stačí odmontovat televizní antény z domů a je po úpravách... Zato podzemí města je multimediálně zařízeno a jeho prohlídka je velmi interaktivní. Až v druhé části se návštěvníci s baterkami krčí v nízkých chodbičkách, které kdysi sloužily jako únikové cesty.

Dále turisty uchlácholí romantické vycházky kolem tří rybníků, které Telč obklopují, k dispozici je oblíbený vyhlídkový let balonem a spousta výletů po okolí. Inu, poklad není vždycky jen ze zlata a z drahého kamení.

VÝLETY PO OKOLÍ

Hrad Roštejn

S výpomocí čerta byl podle pověsti v polovině 14. století postaven gotický hrad Roštejn, který najdete 11 km severně od Telče. O 200 let později byl přestavěn na renesanční hrádek, dodnes mu ale dominuje 45 metrů vysoká sedmiboká gotická věž. Roštejn patří mezi nejlépe dochované stavby svého druhu.

ZOO Jihlava

Asi 30 km severněji než Telč leží město Jihlava, kde se nachází velmi moderní zoologická zahrada. Za cca 135 milionů korun byl vybudován projekt ZOO pěti kontinentů. Expozice jsou tedy přehledně rozdělené, atrakcí jsou ptáci létající nad hlavami návštěvníků a specializací pak chov kočkovitých šelem.

Rozhledna Oslednice

Jen pár kroků za městem na 557 metrů vysokém vrchu Oslednice stojí stejnojmenná vyhlídková věž. Železná stavba, která zároveň slouží jako vysílač, je v provozu od roku 2000 a návštěvníci, kteří si na ni vyšlápnou, dostanou odměnu v podobě úchvatného výhledu na Telč a okolní zvlněnou krajinu.