www.nature.com, budejovice.rozhlas.cz, en.wikipedia.org

Sochy moai se řadí mezi kamenné monumenty jako je Stonehenge nebo pyramidy.

Tajemné sochy moai na Velikonočním ostrově se pohnuly díky Čechovi

Původ těchto soch je záhadou. Vědci se dlouho snažili přijít na to, jakým způsobem se starověkým civilizacím podařilo přemístit obrovské kamenné bloky o hmotnosti mnoha tun z jednoho místa na druhé.

Záhadu "moai" - jak se sochám v místním jazyce přezdívá - se ale nakonec vyřešit podařilo. Na kloub jí přišel Pavel Pavel, český inženýr před zhruba 40 lety.

Podle místní legendy se sochy na svá současná místa dostaly samy, protože byly schopné chodit. O původu soch nejsou vedeny žádné písemné záznamy. Podle archeologů však byly sochy moai vytesány, převezeny a následně vztyčeny během let 1400 až 1600 n. l.

Ve 20. století Velikonoční ostrov navštívilo hned několik expedic. Právě ty se pak snažily zjistit, jak první obyvatelé ostrova mohli sochy moai přepravovat. Zlom nastal v druhé polovině 80. let, když Thor Heyerdahl, dnes již zesnulý norský badatel a archeolog, oznámil, že chce ostrov znovu prozkoumat.

K Heyerdahlovým plánům se připojil i mladý český inženýr Pavel Pavel, jež nakonec sochy moai přiměl k chůzi. "Chůze moai byla výsledkem mnohaletého úsilí. Byl to skvělý pocit, místní začali křičet riva-riva, což znamená dobře nebo velmi dobře, a bylo to všechno fantastické. Vzpomněl jsem si na kamarády ze Strakonic, kteří mi pomohli dvanáctitunovou sochu odlít a přenést, a na všechny, kteří mi pak pomáhali připravit se na expedici s Thorem Heyerdahlem."

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Pavel bedlivě zkoumal veškeré výzkumy a experimenty, které byly na Velikonočním ostrově od roku 1981 prováděny. To ho nakonec přivedlo k jisté teorii. Za pomoci nejbližších přátel nejprve odlil 4,5 metru vysokou betonovou sochu vážící 12 tun. Následně pak provedl v jihočeských Strakonicích pokus.

Připevněním lan, jež byla umístěna kolem hlavy i podstavce vzniklé sochy, za pomoci systému naklánění a kroucení, Pavel spolu s 16 členným týmem docházali sochu přemístit. Tím zdánlivě vznikl dojem, jakoby socha chodila.

Stejný pokus Pavel zopakoval také na Velikonočním ostrově. Zatímco při experimentu Thora Heyerdahla v roce 1956 bylo použito 180 lidí, kteří táhli sochu na zádech, k přepravě "chodící moai" potřeboval Pavel pouhých 17 lidí.

Thor Heyerdahl pozval Pavla Pavla, aby se připojil k expedici muzea KonTiki na Velikonoční ostrov. Psal se rok 1986 a Heyerdahl chtěl na vlastní oči vidět Pavlův experiment ze Strakonic v praxi.

Pavel tak mohl na originální soše vyzkoušet, co se mu v Čechách povedlo. Experiment byl úspěšný a záhada, která po dlouhá léta vědce mátla, byla vyřešena. Sám Pavel pak o několik let později připevnil pamětní desky k "chodící soše" jako připomínku na úspěšnou expedici s Thorem Heyerdahlem.