Jako první si něčeho podivného všiml Jay Wink a nelenil si zvláštní stvoření ve vodě vyfotografovat. Svým vzhledem záhada připomínala ohromnou světélkující pružinu na hraní. Lidé ale měli jasno! Jedná se doposud neznámého mořského živočicha. Nicméně později se vysvětlilo, že se nejedná o žádnou pružinu ani nový druh zvířete, nýbrž o velké množství vajíček, asi desítky tisíc vajíček.

Fantastický a velmi výjimečný nález

Za světélkující záhadou se skrývají podle mořských biologů vajíčka krakatice třásnité. Tento hlavonožec může být v dospělosti až jeden metr velký a 30 kilogramů těžký! Ačkoliv se vyvrátily všechny méně pravděpodobné teorie, i tak se jedná o ojedinělou záležitost a fantastický objev. Podle odborníků jsou takové velké snůšky vajíček krakatic v oceánu opravdu velmi výjimečné.

Světélkující zvířata nejsou tak úplně vzácností

Z našeho českého prostředí známe vlastně jen jediné svítící tvory, a to světlušky. Celkem však světlo vydává přes 620 druhů živočichů a také několik hub a dalších jednodušších organismů!

Je jedno zvíře, které svým světlem, dokáže najít rakovinové bujení

Asi vůbec nejzajímavějším světélkujícím zvířetem je medúza pohárovka, která svou schopností pomohla vědě. Medúza vydává světlo jen při fyzickém podráždění, za to pak ale svítí velice jasně. Před dvěma roky použili britští vědci svítící látky této medúzy k tomu, aby vyvinuli novou metodu zobrazování rakoviny v lidském těle. Roku 2008 totiž biochemik Roger Tsien objevil protein, který umožňuje medúzám bioluminiscenci, a Britové pak tuto látku upravili tak, aby vyhledávala rakovinové bujení. To potom září tak, že je na přístrojích jeho tvar dokonale vidět. Neuvěřitelné, že?

ZDROJE:

https://www.stoplusjednicka.cz/tajemstvi-odhaleno

https://www.national-geographic.cz/clanky/zarici-organismy

https://www.national-geographic.cz/clanky/zvirata-ktera-zari