www.dailymail.co.uk, www.dailymail.co.uk, thursd.com

Muka surmských žen

Skarifikace je způsob vytváření nesmazatelných znamení, která surmské ženy s oblibou podstupují jako součást jejich kulturní tradice. V západních kulturách je ale tento způsob "sebepoškozování" vlastního těla považován za škodlivý.

Vytváření znamení v podobě jizev začíná u surmských žen v období puberty. Počet jizev přibývá s nástupem menstruace či porodem prvního potomka. Skarifikace se provádí během rituálů jako vítaná součást místní kulturní tradice.

Surmské ženy se pyšní svými jizvami a tím, kolik jich mají. Skarifikaci na vlastním těle provádějí tak, že si po nadzvednutí kůže trnem naříznou kůži žiletkou. Poraněnou kůži si následně potírají popelem nebo mízou, aby se vzniklá rána co nejvíce roznítila, zduřila a vytvořila výraznou jizvu.

Skarifikace je velice oblíbená a rozšířená téměř ve všech afrických společnostech a v mnoha civilizacích, včetně surmských žen, má silný kulturní význam.

Lidé kmene Suri jsou zemědělsko-pasteveckým národem obývajícím část západní zóny Omo jižních národů v Etiopii. Obývají také hory Velké příkopové propadliny v nížinách jihozápadní Etiopie.

Drastické praktiky tohoto národa mají velký historický a kulturní význam a jejich mnoha tisícové společenství se s oblibou účastní rituálů skarifikace včetně vkládání destiček do rtů či boje s holemi.

Pro surmské ženy je skarifikace nedílnou součástí jejich kultury vyjadřující ženskost a krásu. V některých případech může být metoda jizvení znakem sounáležitosti.

Boj proti bolestivé tradici

Příslušníci této komunity však podstupují velmi bolestivé rituály, které jsou z hlediska západních zemí zcela nepřístupné. Proti této drastické metodě "zkrášlování" začala bojovat i samotná Etiopie.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv lze říct, že etiopská vláda na rituálech surmských žen profituje, jelikož jsou zdrojem příjmů z cestovního ruchu, upozorňuje, že jakýkoliv rituál, kterým si žena ničí vlastní tělo, je formou sebepoškozování. A tomu je třeba zabránit.

Etiopská vláda se tak snaží přijít s osvětou, aby jizvení těl surmských žen nadobro zabránila. Jde však o boj na dlouhou trať. Surmské ženy skarifikaci považují za součást kulturní tradice, která je činí krásnými.

Snášení bolesti při jizvení je pro ně navíc známkou síly a disciplíny, ale také způsobem, jak si najít vhodného partnera.

Související články