Nemilá Hawkingova předpověď

Hawking je nazval superchytrými roboty "zabijáky", kteří, v případě potřeby, budou schopní vyhladit celé lidstvo. Největší kámen úrazu toho všeho je fakt, že je lidstvo samo sestaví.

Na tom se shodují všichni přední odborníci na umělou inteligenci. Hawking tak není sám, kdo predikuje, že lidé vytvoří roboty tak vyspělé, že budou schopní myslet nad rámec našich vlastních schopností.

Hawking pak tento okamžik nazval singularitou. Jakousi utopií, v níž si umělá inteligence postupně, den za dnem, pomalu zautomatizuje běžné formy lidské činnosti, zatímco lidé budou ponecháni na pospas.

Na první pohled nic nedělání a dostatek odpočinku však lidstvo nečeká osud v podobě nekončící dovolené.

Zánik lidstva?

Podle Hawkinga se může stát, že roboti, jejichž myšlení bude natolik vyspělé, že budou schopní předvídat jakýkoliv lidský počin, nakonec vyhladí všechny tvory, které by jim na cestě v ovládnutí světa mohli bránit.

Zbaví se veškeré konkurence v boji o vládu na planetě Zemi. Tedy i nás.

Stephen Hawking poměrně dlouho tuto hypotézu považoval za více než pravděpodobnou. Pokud se jeho predikce naplní, umělá inteligence by skutečně mohla stát za zkázou lidstva.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Vývoj plné umělé inteligence by mohl znamenat konec lidské rasy," uvedl Hawking. Podle jeho teorie lidstvo položí základy umělé inteligence bez promyšlení konečných důsledků. Ty se však lidstvu nakonec stanou osudnými.

Hawking predikoval, že umělá inteligence brzy získá na síle a bude schopná se sama zdokonalovat a přepracovávat a všechny, kdo jí bude stát v cestě, rychle odstraní.

Související články

Hawking se touto apokalyptickou vizí zabýval několik let. Sám pak kritizoval mnoho svých kolegů za to, že nedělají více pro ochranu lidí před riziky umělé inteligence.

"Kdyby nám nadřazená mimozemská civilizace poslala zprávu: Za pár desítek let přiletíme, odpověděli bychom jen: Dobře, zavolejte nám, až dorazíte - necháme rozsvíceno? Pravděpodobně ne - ale to je víceméně to, co se děje s umělou inteligencí," napsal Hawking.

www.express.co.uk, cs.wikipedia.org, www.bbc.com