Zatímco sedačkové lanovky dopraví turisty většinou jen na nižší horské vrcholky, k těm dominantním se necháváme vozit v uzavřených kabinách, v nichž se cítíme přece jen bezpečněji. Cesta to bývá poměrně dlouhá a počasí nepředvídatelné.

Unikátní adrenalinová lanovka

Na horu Stanserhorn ale s milovníky adrenalinu míří cabrio lanovka, tedy vlastně kombinace kabinkového a otevřeného systému. Už jen pohled na cestující, stojící na střeše kabiny vysoko nad krajinou, zavěšeni jen na zdánlivě tenkém, i když bezpečném, laně, je jen pro silné povahy. Co pak teprve ten pocit, který zažívají sami dobrodružství chtiví návštěvníci švýcarského Stanserhornu, stoupajícího k nebi v kantonu Nidwalden.

Kouzelný výhled za to stojí

Samotný Stanserhorn má svůj vrchol přibližně o tři sta metrů výše než naše Sněžka a stejně jako z naší nejvyšší hory, i z té švýcarské se nabízí nádherný výhled do údolí, ozvláštněný navíc hned deseti nádhernými jezery. První lanovka sem vyjela již v roce 1893 a od té doby nedají turisté na tato místa dopustit. Původně se muselo po cestě na Stanserhorn dvakrát přesedat. První část trasy vedla přes pastviny v nížině, druhá lesem a teprve ta třetí se zvedala k samému vrcholu hory – z části dokonce tunelem. Dostat se “z bodu A do bodu B”, tedy z nástupní stanice pod horou do cíle cesty tehdy trvalo dlouhých pětačtyřicet minut.

Blesk přinesl zkázu i novou naději

Původní lanovku místní provozovali až do roku 1970, kdy do hory udeřil blesk, a kromě vypáleného hotelu na jejím vrcholu po sobě nechal také zničený motor lanovky. Přišel čas na obnovu, v provozu mohl zůstat jen první spodní úsek, který ostatně funguje dodnes. Turisty v něm k mezistanici dovezou původní dřevěné vagony, jimž trvá překonání výškového rozdílu 264 metrů devět minut, ale návštěvníci si tuhle jízdu jistě rádi vychutnají.

Zdroj: Youtube

Světová rarita pro odvážné

Horní dva ale byly spojeny dohromady a na lana byly zavěšeny tehdy moderní kabiny. Ty zde přečkaly přelom tisíciletí a v roce 2010 je nahradily světové unikáty, současné dvoupodlažní lanovkové kabiny, jejichž horní “paluba” je otevřená. Turisté se tak mohou již při šest minut trvající cestě k nejvyššímu bodu Stanserhornu bez omezení kochat krajinou pod nimi včetně zbytků původní druhé mezistanice a nechat se ovívat horským vzduchem. Ne všichni ale dostanou k využití takové lákavé nabídky odvahu a není se čemu divit. Vždyť tato část převeze svoje cestující po trase dlouhé bezmála dva a půl kilometru ze 714 do 1850 metrů nad mořem. A to už je pořádný skok, za který dospělí zájemci zaplatí přibližně 1760 Kč a děti polovinu… Za ten výhled, možnost posezení v otáčivé restauraci a také adrenalin, kterého je takový výlet plný, to ale stojí.

Zdroje: viator, swissrailways, wikipedia